Cât
de sănătoasă este mâncarea considerată a fi cea mai
sănătoasă? Sună complicat însă nu este nici pe departe
aşa. Forbes.com a realizat un top al celor mai sănătoase alimente
conform unora dintre cei mai renumiţi nutriţionişti. Acestea sunt
cunoscute sub denumirea de "supermâncăruri", care,
potrivit doctorilor şi nutriţioniştilor, previn bolile.
Spanacul
şi somonul sunt două dintre exemplele de supermâncăruri. În
afara acestora, dintre superalimente mai fac parte şi unele care în
timp au căpătat un renume prost, precum ouăle.Nu există o
definiţie pentru cea mai sănătoasă mâncare iar consumatorii
sunt rugaţi să nu ia în seamă produsele care au imprimate pe
ambalaj astfel de mesaje de promovare.
"Luaţi publicitatea cu
un pic de sare", spune nutriţionistul David Wolfe, citat de
Forbes.com. Steven G. Pratt, autorul a mai multe cărţi despre acest
subiect este de părere că supermâncarea trebuie să fie
gustoasă, uşor de preparat şi, ce este mai important, să-şi
demonstreze proprietăţile nutriţioniste pe parcursul a mai multe
secole.
Iată cele mai importante zece superalimente,
potrivit nutriţioniştilor citaţi de Forbes:
Ciocolata
brută
Mai precis,
orice fel de ciocolată care conţine cacao în proporţie de
peste 70 la sută are o valoare nutriţională ridicată. În
afara acizilor graşi omega 3, care ajută la scăderea riscului de
boli cardiace, ciocolata conţine magneziu, fier şi feniletilamină,
care produce o senzatie de euforie, similară cu cea simţită de
indrăgostiţi.
Mierea brună
Mierea este considerată ca un
aliment hiperglicemic însă cea brună neutralizează nivelul
zaharurilor, potrivit nutriţionistului Steven G. Pratt. De asemenea,
are proprietăţi anti-inflamatorii şi
conţine anti-oxidanţi, care ajută creierul dar
şi inima.
Avocado
Fructul este bogat în potasiu (care
ridică riscul hipertensiunii arteriale), vitaminele B şi E (luptă
împotriva bolilor cardiovasculare), şi vitamina K (care
îmbunătăţeşte sănătatea oaselor).
Dovleacul
Conţine
antioxidanţi precum carotenoidul, luteină şi zeaxantin, care ajută
la prevenirea cataractelor.
Ceaiul negru
Cu toate că ceaiul
verde este considerat mai sănătos, ceaiul negru, folosit cu
preponderenţă de cultura vestică, previne demenţa şi coboară
nivelul colesterolului.
Oul
Acest aliment a fost asociat multă
vreme cu nivelul ridicat al colesterolului, însă, studii
recente au descoperit că acest lucru este complet fals, susţin
specialiştii citatţi de Forbes. Un ou conţine în medie 1,5
grame de grăsime saturată, vitamina D (pentru întărirea
oaselor), sulf şi alte minerale, excelente pentru unghii
şi păr.
Scorţişoara
Ajută la încetinirea
procesului de îmbătrânire.
Pasta de tomate
Ajută
la prevenirea cancerului de prostată.
Afinele îngheţate
Fructele sunt pline de vitamina
C şi de antioxidanţi care ajută la o mai bună
funcţionare a creierului.
Wasabi
Wasabi
este o radacină mică
şi verde, un condiment puternic, consumat de obicei cu sushi. Are
proprietăţi antibacteriene şi care previne ulcerul, astmul,
cariile dentare, potrivit studiilor citate de Forbes.com.
Antena3.ro