Antena 3 CNN Externe CEDO consideră că Franţa a încălcat dreptul la liberă exprimare în cazul bărbatului condamnat pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy

CEDO consideră că Franţa a încălcat dreptul la liberă exprimare în cazul bărbatului condamnat pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy

CEDO consideră că Franţa a încălcat dreptul la liberă exprimare în cazul bărbatului condamnat pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy
de M.T.    |    14 Mar 2013   •   15:32

Franţa a încălcat dreptul la liberă exprimare în cazul bărbatului condamnat pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy în 2008, a anunţat joi CEDO, citată de AFP şi preluată de Mediafax.

Incidentul s-a petrecut în august 2008, în timpul unei vizite a fostului preşedinte francez la Laval. Atunci, Herve Eon (61 de ani), un activist de stânga, a agitat o pancardă pe care se putea citi „Cară-te imbecilule” („Casse-toi pov'con", în franceză), fiind imediat arestat.

Parchetul a decis să îl cerceteze pentru ofensarea şefului statului, iar justiţia l-a condamnat, în noiembrie 2008, la plata unei „amenzi simbolice" în valoare de 30 de euro, cu suspendare, după ce parchetul solicitase iniţial o amendă de 1.000 de euro. Hotărârea a fost confirmată apoi la apel.

În opinia CEDO, expresia respectivă este „literalmente ofensatoare la adresa preşedintelui Republicii", dar ea nu constituie, totuşi, „un atac personal gratuit". Judecătorii au mai apreciat că este vorba mai degrabă despre o critică „de natură politică", căreia un politician i se expune în mod „inevitabil şi conştient".

De asemenea, Curtea a considerat că Herve Eon „a optat pentru un registru satiric”, în condiţiile în care a reluat o expreie folosită chiar de preşedinte cu doar câteva luni înainte.

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce Sarkozy se afla la un salon al agriculturii, iar un vizitator a refuzat să dea mâna cu preşedintele francez. Scena a fost filmată şi a devenit foarte populară pe internet, adversarii fostului lider de la Elisee folosind ulterior expresia sub forma unor sloganuri ostile.



×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy CEDO amenda incident
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close