Antena 3 CNN Externe Cei cinci deţinuţi, eliberaţi de israelieni, au ajuns acasă

Cei cinci deţinuţi, eliberaţi de israelieni, au ajuns acasă

Cei cinci deţinuţi, eliberaţi de israelieni, au ajuns acasă
17 Iul 2008   •   08:43

Zi de sărbătoare în Liban, dar şi în teritoriile palestiniene. Cei cinci deţinuţi, eliberaţi de Israel, au ajuns acasă şi mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-i întâmpina. Deţinuţii au fost aşteptaţi, ca nişte eroi, pe covor roşu. În schimb, în Israel e doliu. În baza acordului de schimb încheiat între statul evreu şi Hezbollah, mişcarea şiită a predat cadavrele a doi soldaţi israelieni, răpiţi acum doi ani.

Cei cinci deţinuţi libanezi au fost predaţi reprezentanţilor Crucii Roşii, la graniţă, în oraşul Naqoura. De aici, au ajuns în capitala Beirut la bordul unui elicopter.

Liderul Hezbollah, şeicul Hasan Nasrallah a ieşit în public ca să-i felicite pe deţinuţi, consideraţi eroi în Liban, şi a ţinut un discurs în faţa mulţimii. Dintre prizonieri, figura cea mai proeminentă este Samir Kantar, un libanez care fusese condamnat la închisoare pe viaţă în Israel, pentru un atentat teorist comis la Nahariya, în 1979. Kantar era membru al Frontului pentru Eliberarea Palestinei şi a fost prins de soldaţii israelienii imediat după atac. Eliberarea sa a fost sărbătorită în stradă şi în Fâşia Gaza.

Celalţi patru sunt membri Hezbollah şi au fost capturaţi în timpul războiului de acum doi ani.

De cealaltă parte, în Israel, a fost o zi de doliu. În baza acordului de schimb cu guvernul de la Ierusalim, Hezbollah a predat cadavrele celor doi soldaţi israelieni răpiţi acum doi ani. Familiile militarilor au sperat până în ultima clipă că tinerii sunt în viaţă.

Mişcarea Hezbollah a refuzat în repetate rânduri să ofere informaţii despre soarta soldaţilor. Gruparea şiită nu a permis nici membrilor Crucii Roşii să îi vadă şi a anunţat că sunt morţi cu puţin timp înainte de a transfera sicriele lor în custodia autorităţilor israeliene.

Sursă foto: www.cnn.com

Antena3

×
Parteneri
Noi sancțiuni drastice pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan în România
x close