Antena 3 CNN Externe Cel mai mare lac termal subteran, dezvăluit la Budapesta

Cel mai mare lac termal subteran, dezvăluit la Budapesta

Cel mai mare lac termal subteran, dezvăluit la Budapesta
19 Noi 2008   •   10:55

Un lac termal subteran, descoperit în urmă cu câteva luni sub o baie turcească, a fost dezvăluit marţi, la Budapesta. Potrivit Reuters, oficialii maghiari susţin că acesta ar fi unul dintre cele mai mari din lume.
"Este cel mai mare la subteran activ de apă termală din lume", a declarat speologul Sandor Kalinovits, unul dintre descoperitorii lacului, în timpul unui tur al peşterii aflate sub unul dintre cele mai selecte cartiere rezidenţiale din Budapesta.
Lacul, descoperit în cursul anului acesta, a fost localizat într-o cameră subterană de 86 metri lungime, 27 metri lăţime şi 15 metri înălţime şi aparţine peşterii Janos Molnar. Budapesta este construită deasupra unui labirint de peşteri pline cu apă termală, multe dintre acestea fiind doar parţial explorate. Autorităţile oraşului plănuiesc să înscrie peştera în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Imperiul Otoman, care a condus Ungaria în secolul al XVII-lea, a lăsat moştenirea băilor turceşti, rămase extrem de populare printre rezidenţii capitalei Budapesta, dar şi printre turişti.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: budapesta
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close