Antena 3 CNN Externe Cel mai mic dinozaur din lume, descoperit în Africa

Cel mai mic dinozaur din lume, descoperit în Africa

Cel mai mic dinozaur din lume, descoperit în Africa
24 Oct 2008   •   18:02

Rămăşiţele uneia dintre cele mai mici specii de dinozauri au fost descoperite de oamenii de ştiinţă. Importanţa descoperirii este cu atât mai mare cu cât această specie de dinozaur pitic ar putea fi veriga-lipsă în evoluţia de la carnivore la ierbivore.
Potrivit publicaţiei britanice "The Telegraph", craniul descoperit are mai puţin de cinci centimetri lungime şi a aparţinut unui pui de heterodontozaur, care a trăit în urmă cu 190 milioane de ani. Animalul avea o înălţime de 15 centimetri şi o lungime de 45 de centimetri.
Totuşi, nu numai dimensiunile reduse ale dinozaurului au intrigat cercetătorii americani de la Universitatea din Chicago. Oamenii de ştiinţă au fost şi mai miraţi de dinţii dinozaurului şi nu au putut să-şi dea seama imediat dacă heterodonzaurul era carnivor sau se hrănea cu plante. Micul dinozaur avea colţi în partea din faţă a maxilarului şi dinţi specializaţi în mestecarea plantelor în spatele maxilarului, specifici ierbivorelor, ceea ce a dus la concluzia că el se hrănea cu ambele tipuri de hrană.
Până în prezent, majoritatea fosilelor de heterondozaur descoperite proveneau de la exemplare adulte. Heterodontozaurii adulţi, care au trăit în Jurasicul timpuriu, în Africa de Sud, erau de mărimea unui curcan şi cântăreau aproximativ 2,5-3 kilograme.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Africa de Sud
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close