Antena 3 CNN Externe Cercetătorii au creat un material care ?lipeşte? oasele fracturate

Cercetătorii au creat un material care ?lipeşte? oasele fracturate

Cercetătorii au creat un material care ?lipeşte? oasele fracturate
07 Dec 2008   •   15:55

Un material, care poate fi injectat în oasele fracturate, unde se întăreşte în doar câteva minute, a fost creat de către cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham. Substanţa, asemănătoare cu pasta de dinţi, formează o paltformă peste care creşte osul. Substanţa nu reacţionează precum lianţii convenţionali, care degajă căldură în timp ce se întăresc.
Materialul are structura unei paste de dinţi la temperatura camerei, dar la temperatura corpului se declanşează reacţia de întărire.
Profesorul Kevin Shakesheff, cel care a creat acest material, explică: ?Noi credem că putem să inserăm acul, să îl dirijăm până la locul potrivit şi să injectăm polimerul?.
Există însă şi unele neajunsuri: chiar dacă polimerul devine la fel de tare precum un os în câteva minute, legătura dintre el şi vechiul os este slabă, iar o fractură fixată în acest fel tot ar trebui să fie prinsă cu şuruburi.
Totuşi, el a declarat că, având în vedere faptul că nu are nevoie de căldură pentru a se fixa, acest material poate fi folosit şi în alte domenii, unde este nevoie de o platformă dură pe care să poată creşte noi celule. În viitor, adaugă profesorul Shakesheff, acest material ar putea fi folosit şi în zona inimii.
Doctorul Andy Goldberg, chirurg de la Centrul Ortopedic Nuffield din Oxford, declară că ?Această tehnologie are un potenţial fantastic?, adăugând că ?Pentru un chirurg ortoped, posibilitatea de a lucra cu o substanţă flexibilă, şi nu cu un os tare, face o reală diferenţă.?
?Osul injectabil? a câştigat un premiu pentru inovaţii medicale prestigioase săptămâna trecută, iar cercetătorii vor începe să facă testări clinice în Marea Britanie, sperând că va putea fi folosit în Statele Unite în mai puţin de 18 luni.
Antena3.ro

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close