Antena 3 CNN Externe Cercetătorii au descoperit 25 de gene cheie care "ar putea încetini procesul de îmbătrânire"

Cercetătorii au descoperit 25 de gene cheie care "ar putea încetini procesul de îmbătrânire"

Cercetătorii au descoperit 25 de gene cheie care "ar putea încetini procesul de îmbătrânire"
13 Mar 2008   •   15:15

Cercetătorii americani au descoperit 25 de gene cheie care au un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire. În urma analizei drojdiei de bere şi a unui vierme de laborator minuscul, format din doar 1000 de celule - Caenorhabditis Elegans (C. Elegans) - au constatat că există gene care ar putea sta la baza unui tratament anti-îmbătrânire.

Coordonatorul acestui studiu, profesorul Brian Kennedy, a explicat că descoperirea genelor în drojdia de bere şi în viermele inelat este crucială, datorită distanţei de 1,5 miliarde de ani pe scara evoluţiei. Între oameni şi C. Elegans această distanţă nu este chiar aşa de mare. Unele dintre genele descoperite au fost asociate şi cu traiectoriile din organismul uman pe care sunt transportate substanţele nutritive.

Cercetătorii, în urma studiilor, au descoperit că pentru a prelungi durata vieţii cu până la 40% trebuie redusă cantitatea de alimente consumate cu 60% şi păstrarea unui echilibru între vitamine, minerale şi nutrienţi. Acest regim poate contribui la reducerea riscurilor de cancer, diabet, maladii cardiovasculare.

Matt Kaeberlein, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea Washington, SUA, a declarat că tratamentul împotriva îmbătrânirii ar putea fi susţinut prin consumarea unei simple pastile.

Anterior, s-a mai identificat o cale pentru prelungirea vietii: manipularea insulinei. Aceasta a permis cobailor din laborator să trăiască de două ori mai mult, dar unii dintre aceştia au suferit de nanism şi au avut probleme de reproducere.

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close