Antena 3 CNN Externe Cercetătorii au stabilit. Persoanele cu ochii albaştri au acelaşi strămoş

Cercetătorii au stabilit. Persoanele cu ochii albaştri au acelaşi strămoş

Cercetătorii au stabilit. Persoanele cu ochii albaştri au acelaşi strămoş
01 Feb 2008   •   14:06

Persoanele cu ochi albaştri au un singur strămoş comun conform cercetătorilor danezi care au descoperit o mutaţie genetică responsabilă de această culoare a ochilor. Înainte de această mutaţie care a avut loc cu 6.000 până la 10.000 de ani în urmă, nu au existat ochii albaştri. ?Iniţial toată lumea avea ochii căprui?, a declarat Hans Eiberg, de la Departamentul de Medicină Celulară şi Moleculară al Universităţii din Copenhaga. Mutaţia a afectat gena numită OCA2 care este responsabilă de producţia de melanină, pigmentul care ne colorează părul, ochii şi pielea.

?O mutaţie genetică care a afectat gena OCA2 din cromozomii noştri a determinat crearea unui ?întrerupător? care opreşte, la propriu, posibilitatea de a avea ochi căprui?, a spus Eiberg. Acest ?întrerupător? nu elimină complet posibilitatea de a avea ochi căprui, ci ?diluează? culoarea până devine albastră.

Dacă gena OCA2 ar fi complet ?oprită? ochii, părul şi pielea noastră nu ar mai avea melanină, rezultând albinismul. ?Din cele 800 de persoane examinate, am găsit una singură care nu se potrivea cu descoperirea noastră, dar culoarea ochilor săi era albastră cu un singur punct maroniu?, a declarat Eiberg pentru Live Science, referindu-se la descoperirea conform căreia toţi cei care au ochii albaştri au aceeaşi secvenţă ADN legată de producţia de melanină.

?Din acest lucru am concluzionat că toţi indivizii cu ochi albaştri au acelaşi strămoş. Toţi au moştenit acelaşi ?întrerupător? în exact acelaşi punct din ADN-ul lor?, a spus Eiberg. ?Întrebarea este de ce am trecut de la a nu exista nici o persoană cu ochi albaştri, acum 10.000 de ani, la aproape 40 la sută dintre europeni care au acum ochi albaştri??, spune Hawks.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close