Antena 3 CNN Externe Ceremonii emoţionante în Israel şi pe locul fostului lagăr nazist de la Auschwitz

Ceremonii emoţionante în Israel şi pe locul fostului lagăr nazist de la Auschwitz

Ceremonii emoţionante în
Israel şi pe locul fostului lagăr nazist de la Auschwitz
28 Ian 2008   •   11:03

În întreaga lume a fost marcată, duminică, Ziua Memoriei Holocaustului. Cele mai emoţionante ceremonii au avut loc în Israel şi pe locul fostului lagăr nazist de la Auschwitz, de la eliberarea căruia s-au împlinit 63 de ani. Locuitorii din Sankt-Petersburg şi-au amintit şi de un alt episod tragic al celui de-al doilea război mondial - blocada la care a fost supus oraşul. La începutul anului 1942, oficialităţile Germaniei naziste au hotărât aplicarea "soluţiei finale", uciderea tuturor evreilor din Europa. Doar înaintarea trupelor aliate a împiedicat îndeplinirea acestui sinistru proiect.

Potrivit istoricilor, în lagărele naziste au pierit şase milioane de evrei şi peste cinci milioane de alţi aşa-zişi "inamici ai statului", adică polonezi, rromi, homosexuali, activişti politici sau religioşi. Câţiva supravieţuitori s-au întâlnit, duminică, la fostul lagăr de la Auschwitz, împreună cu demnitari din mai multe ţări, pentru a reafirma că acele crime îngrozitoare nu trebuie uitate.

În Israel, tineri din întreaga lume, invitaţi la o conferinţă pe tema Holocaustului, au asistat la ceremoniile de la memorialul Yad Vashem, unde este păstrată memoria evreilor ucişi de nazişti. Autorităţile ruse au ales aceeaşi zi pentru a comemora blocada impusă de nazişti şi de aliaţii lor asupra oraşului care se numea, pe atunci, Leningrad.

Ceremoniile au avut loc la cimitirul unde sunt înhumate aproape 500.000 de victime ale blocadei, majoritatea necunoscute. Asediul a durat 900 de zile, în care populaţia oraşului a fost practic lipsită de hrană şi bunuri de primă necesitate. Se estimează că peste un milion de oameni au murit din această cauză.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close