Antena 3 CNN Externe Chimistul care a descoperit drogul LSD, a pornit în ultima călătorie

Chimistul care a descoperit drogul LSD, a pornit în ultima călătorie

Chimistul care a descoperit drogul LSD, a pornit în ultima călătorie
30 Apr 2008   •   17:27

Chimistul elveţian care a descoperit drogul halucinogen LSD, a murit la vârsta de 102 de ani, în urma unui atac de cord, în casa sa din Basel. Albert Hofmann a numit desoperirea sa "copilul problemă" şi a ales să susţină proprietăţile medicale ale drogului, şi nu cele care afectează creierul. Hoffman a considerat că mişcarea hippy din anii `60 a "abuzat" de LSD. Chimistul a considerat că drogul este util în analizarea minţii şi a felului în care lucrează aceasta.

Acesta spera că poate fi folosit pentru a trata boli psihice grave precum schizofrenia, şi i-a luat apărarea timp de decenii după ce acesta a fost interzis, în anii `60. Hofmann a descoperit accidental drogul (lysergic acid diethylamide), în momentul în care i s-a scurs pe mână o cantitate mică din el, în timpul unui experiment de laborator, pe care îl efectua în anul 1943.

A scris despre toate efectele LSD-ului în cartea LSD - My Problem Child (LSD ? Copilul meu problemă), spunând că "o remarcabilă stare de nelinişte combinată cu o uşoară ameţeală", l-a oprit din experimentul pe care îl efectua în 1943.

"Acasă, mă întind şi mă scufund într-o stare de intoxicaţie foarte plăcută, caracterizată de o imaginaţie extrem de stimulativă", spunea acesta în carte.

"Într-o stare asemănătoare cu cea de vis, cu ochii închişi (lumina zilei mi se pare neplăcut de strălucitoare), am perceput un şir neîntrerupt de imagini fantastice, forme extraordinare cu culori caleidoscopice foarte intense", scrie Hofmann, descriind primul său "trip" (călătorie) cu LSD.

Hofmann a experimentat şi primul său "bad trip" (n.r. - termen care descrie efecte nedorite, negative ale drogului), câteva zile mai târziu când a luat din nou LSD, de data aceasta intenţionat. Acesta a descris starea foarte plastic scriind că "un demon m-a invadat, a pus stăpânire pe corpul, mintea şi sufletul meu".

"Am sărit în picioare şi am urlat, încercând să mă eliberez de el, dar apoi, m-am scufundat din nou şi m-am întins neputincios pe canapea. Substanţa cu care am vrut să experimentez, m-a distrus", a spus chimistul elveţian.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close