Antena 3 CNN Externe China după cutremur: Constructorii clădirilor prăbuşite ar putea fi condamnaţi la moarte

China după cutremur: Constructorii clădirilor prăbuşite ar putea fi condamnaţi la moarte

China după cutremur: Constructorii clădirilor prăbuşite ar putea fi condamnaţi la moarte
16 Mai 2008   •   13:44

China a fost zguduită de o nouă replică a seismului de luni, în provincia Sischuan. Mai multe vehicule sunt îngropate sub pământ în urma unor alunecări de teren. Autorităţile chineze consideră că numărul total al victimelor seismului de acum 4 zile, este de cel puţin 50.000, dintre care zeci de mii sunt încă îngropate sub dărâmături. Alte 4,8 milioane de persoane au rămas fără adăposturi, informează AFP.

Peste 130.000 de trupe militare au fost detaşate în zona afectată pentru a participa la operaţiunile de salvare, însă sunt tot mai puţine şanse de a mai fi gasiti supravieţuitori, la mai bine de 4 zile de la catastrofă. Există însă şi miracole. Mai mulţi elevi prinşi sub ruinele unei şcoli sunt încă în viaţă după 80 de ore de chin. Echipele de salvare spun că încă se mai aud strigăte de ajutor de sub dărâmături, însă acestea sunt tot mai slabe.

IMAGINI DIN REGIUNEA AFECTATĂ DE CUTREMUR

Seismul de 7,9 pe scara Richter a fost urmat de peste 4.000 de replici şi oamenii sunt foarte înspăimântaţi la gândul că ar putea urma un alt cutremur.

Preşedintele chinez Hu Jintao a vizitat zonele devastate de cutremur. Atât el cât şi premierul Wen Jiabao au declarat că acest cutremur ar putea depăşi în gravitate pe cel din 1976 care a omorât peste 300.000 de oameni. Jintao le-a cerut echipelor de intervenţie să-şi dubleze eforturile pentru a-i salva pe supravieţuitori.

Pagubele materiale sunt uriaşe. Oraşe întregi au fost transformate în ruine, iar infrastructura e la pământ. Un tren surprins de cutremur a luat foc, iar din el a mai rămas doar carcasa vagoanelor. Zeci de mii de sinistraţi au nevoie disperată de ajutor. Trupurile neînsufleţite zac pe străzi, şi sunt făcute eforturi mari pentru ca acestea să fie îngropate sau incinerate, în caz contrar organizaţiile umanitare avertizează că există riscul unor epidemii.

Oamenii au început să se revolte din cauza condiţiilor precare în care sunt nevoiţi să trăiască acum, rămaşi fără adăpost şi lucruri personale. Mulţi pun întrebări în legătură cu ajutoarele materiale şi alimentare, şi sunt nemulţumiţi de faptul că echipele de salvare se concentrează pe dezgroparea cadavrelor, potrivit Reuters. Autorităţile consideră însă că prioritatea în acest moment este, în continuare, încercarea de a mai găsi supravieţuitori.

Pe de altă parte autorităţile au cerut să se înceapă o anchetă pentru a stabili dacă şcolile care s-au prăbuşit în număr foarte mare respectau toate normele de construcţie. Multe dintre acestea erau relativ recente şi nu ar fi trebuit să fie atât de afectate. Există însă convingerea că majoritatea constructorilor fac economii în ceea ce priveşte costurile, punând astfel în pericol şi siguranţa clădirilor. Potrivit Sky News, există o puternică aversiune faţă de aceştia şi Guvernul doreşte să găsesacă vinovaţii. Oficialii au afirmat că vinovaţii vor plăti pentru această catastrofă, fiind vehiculată chiar varianta pedepsei cu moartea.

China a cerut SUA imagini prin satelit pentru a putea să localizeze mai uşor victimele cutremurului şi pentru a identifica infrastructura afectată.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close