Antena 3 CNN Externe China. Flacăra olimpică a ajuns la Beijing, după ce a străbătut peste 130 de oraşe

China. Flacăra olimpică a ajuns la Beijing, după ce a străbătut peste 130 de oraşe

China. Flacăra olimpică a ajuns la Beijing, după ce a străbătut peste 130 de oraşe
06 Aug 2008   •   10:15

Flacăra olimpică a ajuns miercuri dimineaţă la Beijing, unde vor începe, vineri, Jocurile Olimpice de Vară. Ceremonia primirii s-a desfăşurat fără incidente, dar autorităţile chineze au avut, totuşi, probleme. Patru manifestanţi străini au arborat, chiar la porţile stadionului olimpic, o lozincă în favoarea independenţei Tibetului, înainte de a fi reţinuţi de poliţie.

De la Olimpia la Beijing, flacăra a străbătut peste 130 de oraşe de pe şase continente. În Occident, multe etape au fost marcate de proteste faţă de situaţia drepturilor omului în China şi mai ales în Tibet. Dar, odată ajunsă în China, torţa olimpică şi-a continuat drumul fără probleme, prin toate provinciile ţării. La Beijing, ceremonia primirii a fost precedată de un spectacol plin de culoare.

Solemnitatea aprinderii flăcării a avut loc în aşa-numitul Oraş Interzis al vechilor împăraţi chinezi. Printre purtătorii torţei s-au numărat primul astronaut chinez, Yang Liwei, şi jucătorul de baschet Yao Ming, care a fost ovaţionat puternic de spectatori.

Ceva mai devreme, însă, în apropierea Stadionului Olimpic, un alt eveniment a atras atenţia ziariştilor străini. Doi bărbaţi au reuşit să urce pe un stâlp de iluminat şi au desfăşurat un banner cu textul "O lume, un vis: Tibetul liber". Ei au arborat, de asemenea, drapele tibetane şi alte lozinci cu acelaşi mesaj. Potrivit agenţiei China Nouă, poliţia a pus capăt protestului după numai 12 minute. Cei doi manifestanţi au fost arestaţi, împreună cu un alt bărbat şi o femeie, care-i însoţeau. O organizaţie care militează pentru independenţa Tibetului afirmă că este vorba despre doi americani şi doi britanici. Comitetul chinez de organizare a Jocurilor a "condamnat cu tărie" acţiunea pe care a calificat-o drept "adunare ilegală".

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close