Antena 3 CNN Externe China. Peste 100.000 de poliţişti vor asigura buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice

China. Peste 100.000 de poliţişti vor asigura buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice

China. Peste 100.000 de poliţişti vor asigura buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice
01 Aug 2008   •   19:55

Armata chineză a eliminat orice ameninţare la adresa Jocurilor Olimpice, care încep peste o săptămână. Este anunţul făcut de oficialii de la Beijing, care spun că cele mai importante ameninţări vin din partea asa zişilor separatişti, din Tibet şi alte regiuni, care vor să-şi ceară independenţa prin violenţă.

Autorităţile au mobilizat forţe de securitate mult mai mari decât la celelalte ediţii ale Jocurilor Olimpice. Este vorba despre 110.000 de poliţişti şi forţe speciale anti-revoltă, care vor fi ajutate de peste 300.000 de voluntari care vor patrula prin cartierele capitalei chineze. De asemenea au fost postate scuturi anti-rachetă şi radare performate în jurul Beijingului.

Cu toate acestea, spun oficialii, ameninţarea vine mai ales din interior. "Cea mai importantă ameninţare la adresa Jocurilor Olimpice vine din partea separatiştilor, inclusiv a activiştilor pentru independenţa Tibetului. Aceste forţe încearcă să saboteze Jocurile Olimpice de la Beijing", a declarat Tian Yixiang, colonel în armata chineză.

Cei care şi-au dus la îndeplinire ameninţările până acum au fost separatiştii din Partidul Islamic din Turkistan, despre care se crede că ar avea legături cu Al Qaida. Dar cu toate acestea oficialii cred că securitatea nu va fi o problemă la olimpiadă. "Cred că forţele de securitate chineze sunt încrezătoare şi capabile să asigure securitatea la Jocurile Olimpice", a mai spus Yixiang.

Separatiştii au dat publicităţii săptămâna trecută un mesaj de ameninţare. De asemenea şi-au asumat responsabilitatea pentru exploziile din patru oraşe din vestul Chinei, în care au murit 2 persoane şi au fost rănite alte 14.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close