Antena 3 CNN Externe China protestează împotriva numirii lui Dalai Lama cetăţean de onoare al Parisului

China protestează împotriva numirii lui Dalai Lama cetăţean de onoare al Parisului

China protestează împotriva numirii lui Dalai Lama cetăţean de onoare al Parisului
22 Apr 2008   •   16:20

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, a primit titul de cetăţean de onoare al Parisului, în cursul zilei de marţi. Oficialii chinezi şi-au exprimat dezacordul, arătând că acest gest şi-a pus amprenta pe bunele relaţii franco-chineze.

?China îşi exprimă puternica nesatisfacţie şi opoziţia faţa de acest act.? a declarat purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe chinez, Jiang Yu, într-o declaraţie apărută pe site-ul ministerului.?Acest gest se amestecă în mod nepoliticos cu afacerile interne ale Chinei şi dăunează în mod serios relaţiilor de prietenie franco-chineze? a mai spus Yu, adăugand că în acest fel, Franţa a rănit sentimentele poporului chinez, şi că ar trebui să ia atitudine imediată pentru a remedia impactul acestor acţiuni eronate.

După ce manifestanţii pro-Tibet au boicotat ceremonia torţei olimpice la Paris, în China a izbucnit un val de proteste la adresa Occidentului şi mai ales a Franţei. Pe de altă parte, aleşii din primăria Parisului au primit o scrisoare chiar de la ambasadorul chinez în Franţa prin care acesta încerca să îi convingă să nu îi acorde lui Dalai Lama cetăţenia de onoare.

Primarul Parisului Bertrand Delanoe, care a sprijinit demersul, a declarat că, împreună cu consiliul, a dorit să ?plătească un tribut unui campion al păcii, unui avocat neobosit al dialogului dintre oameni?

În contextul apropierii vizitei lui Jose Manuel Barroso şi a zece comisari UE în China, aceasta cere sprijinul uniunii în problema tibetană. "Ne-am exprimat recent, în mai multe rânduri, poziţia faţă de drepturile omului şi problema Tibetului", a declarat Jiang Yu, adăugând că "În calitate de partener strategic al Chinei, Uniunea Europeană trebuie să ne înţeleagă total şi să ne susţină în chestiunile ce ţin de suveranitatea naţională şi integritatea teritorială".

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close