Antena 3 CNN Externe China. Ultimul bilanţ: 67.000 de morţi. Există riscul producerii de inundaţii

China. Ultimul bilanţ: 67.000 de morţi. Există riscul producerii de inundaţii

China. Ultimul bilanţ: 67.000 de morţi. Există riscul producerii de inundaţii
27 Mai 2008   •   12:39

Bilanţul seismului produs în urmă cu două săptămâni în China a ajuns la peste 67.000 de morţi şi aproape 21.000 de dispăruţi. Între timp, autorităţile iau măsuri pentru îndepărtarea pericolului inundaţiilor, din cauza barajelor afectate. Specialiştii avertizează că replici ale cutremurului se vor produce şi în următoarele luni.

Peste 60 de baraje s-au fisurat, în urma seismului din 12 mai. Mai multe lacuri, formate în urma căderilor de stânci care au blocat cursuri de apă, sunt în pericol să se reverse. Peste o sută de mii de oameni au fost deja evacuaţi din zonele ameninţate.

Militarii chinezi încearcă de câteva zile să înlăture pericolul. Peste 1.800 de poliţişti şi militari, având asupra lor zece kilograme de dinamită, au ajuns, luni seară, la lacul Tangjiashan, din provincia Sichuan, pentru a încerca să arunce în aer bariera formată în urma seismului. Acţiunea se va desfăşura în cursul zilei de marţi. În cazul în care apele se vor revărsa, ele ar putea inunda casele a peste 1,2 milioane de oameni din provincia Beichuan. O patrte dintre aceştia au fost deja evacuaţi.

În acelaşi timp, experţii în seismologie spun că locuitorii din nord-vestul Chinei vor mai avea parte, în următoarele trei luni, de replici seismice destul de puternice. Potrivit Biroului seismologic chinez, peste 180 de replici cu magnitudini de peste 4 grade pe scara Richter, s-au produs în ultimele săptămâni. Alte cinci cutremure, cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter, au stârnit panică în rândul populaţiei. Ultima replică, cu magnidtudinea de 6 grade, a avut loc duminică, omorând opt oameni şi distrugând aproximativ 270.000 de locuinţe, potrivit The Seattle Times.

Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close