Antena 3 CNN Externe CIA a distrus înregistrări cu interogatoriile suspecţilor de terorism

CIA a distrus înregistrări cu interogatoriile suspecţilor de terorism

CIA a distrus înregistrări cu interogatoriile suspecţilor de terorism
07 Dec 2007   •   09:04

CIA a recunoscut joi că a distrus înregistrările video cu interogatoriile suspecţilor de terorism în care s-au folosit tehnici pe care criticii le-au denunţat ca fiind tortură. Directorul CIA Michael Hayden a declarat că videocasetele, înregistrate în 2002 în cadrul programului secret de arestare şi interogare, început cu Abu Zubaydah, presupus membru al-Qaida, au fost întrerupte în acelaşi an. Ulterior, în 2005, casetele au fost distruse.

"Dacă ar fi ajuns vreodată pe mâini străine, ele ar fi permis identificarea colegilor noştri care au participat la acest program, expunându-i pe aceştia şi familiile lor la acte de răzbunare din partea al-Qaida şi a membrilor acesteia", a explicat oficialul CIA.

Informaţiile despre aceste videocasete au fost descoperite de reprezentanţi ai presei, care au mediatizat subiectul.

Democraţii din Senat şi din Camera Reprezentanţilor au cerut demararea unei anchete în acest caz. Programul de detenţie şi interogare folosit de CIA a fost aprobat de preşedintele George W. Bush în 2006.

Se pare că suspecţii de terorism au fost supuşi unor practici dure de interogare, inclusiv unor simulări de înnecare.

Dezvăluirea urmează unui episod care a avut loc luna trecută, când CIA a recunoscut că deţine înregistrările video ale interogatoriilor necesare în procesul unuia dintre suspecţii acuzaţi în atentatele de la 11 septembrie.

Porcurorii federali au demonstrat că CIA declarase în mod eronat, în procesul lui Moussaoui, că nu deţine nici un fel de înregistrări a interogatoriilor unor combatanţi, având în final două înregistrări video şi una audio. Moussaoui şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Antena3.ro

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close