Antena 3 CNN Externe CIA folosea metoda simulării înecului în interogatoriile teroriştilor

CIA folosea metoda simulării înecului în interogatoriile teroriştilor

CIA folosea metoda simulării înecului în interogatoriile teroriştilor
12 Dec 2007   •   12:00

Fostul ofiţer CIA John Kiriakou, cel care a coordonat interogatoriul la care a fost suspus Abu Zubaydah, presupus membru influent al reţelei lui Osama ben Laden, a justificat luni utilizarea tehnicilor asociate torturii pentru interogarea suspecţilor de apartenenţă la al-Qaida. Zubaydah, capturat de Statele Unite după atentatele de la 11 septembrie, a fost supus unei metode de simulare a înecului (vezi simularea în fotografie), numită ?waterboarding?, a dezvăluit Kiriakou jurnaliştilor de la ABC News, precizând că utilizarea acestei tehnici de interogare a fost aprobată de oficiali de rang înalt din cadrul agenţiei de informaţii.

Kiriakou a declarat că ?la vremea respectivă nu ştia că această tehnică este asociată torturii?. ?Simularea înecului este o tehnică la care nu ar trebui să mai recurgem", a concluzionat fostul agent CIA.

Această tehnică de interogatoriu a dus însă la obţinerea de informaţii importante, a recunoscut fostul ofiţer de informaţii.

Casa Albă a ordonat oficialilor americani să păstreze tăcerea privind distrugerea înregistrărilor cu interogatoriile la care au fost supuşi suspecţi de terorism şi care ar dezvălui metodele utilizate de CIA, bănuite a fi asociate torturii.

Aceste instrucţiuni vor fi valabile pe tot parcursul anchetelor derulate de Departamentului Justiţiei şi CIA privind împrejurările în care aceste înregistrări video au fost distruse.

Casa Albă este la rândul său somată să precizeze care sunt informaţiile pe care preşedintele Bush şi consilierii săi le deţin cu privire la acest scandal izbucnit săptămâna trecută şi care vizează mijoacele de combatere a terorismului.

Directorul CIA, Michael Hayden, a recunoscut, joi, că agenţia pe care o conduce a distrus în 2005 înregistrările interogatoriilor sensibile efectuate în 2002. Intenţia a fost de a proteja agenţii care au participat la aceste interogatorii de eventualele represalii ale reţelei al-Qaida, a declarat Hayden, care nu ocupa funcţia de şef al CIA în acea perioadă.

Foto: Daily Mail

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul
x close