Antena 3 CNN Externe CIA prezintă o dovadă video că Siria şi Coreea de Nord au construit un reactor nuclear

CIA prezintă o dovadă video că Siria şi Coreea de Nord au construit un reactor nuclear

CIA prezintă o dovadă video că Siria şi Coreea de Nord au construit un reactor nuclear
25 Apr 2008   •   09:49

Serviciile secrete în SUA au prezentat Congresului o înregistrare video,pentru a demonstra că sirienii au construit un reactor nuclear cu ajutorul Coreei de Nord. CIA spune că facilitatea nucleară a fost distrusă anul trecut, într-un bombardament al aviaţiei israeliene. Totuşi, Siria nu recunoaşte că ar fi dezvoltat un program nuclear. Americanii susţin că reactorul a fost construit la Al Kibar, în estul Siriei, cu ajutorul nord coreenilor. Totuşi, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică nu a aflat de acest incident. CIA a prezentat o fotografie cu doi oficiali ai programelor nucleare ale Phenianului şi Siriei. Modelul tridimensional al facilităţii nucleare arată că reactorul era aproape terminat.

Imaginea ilustrează principala componentă a camerei reactorului, care era partea superioară a acestuia. Acele orificii de pe acoperişul clădirii erau capetele tuburilor folosite pentru controlarea combustibilului şi pentru reîncărcare, o caracteristică foarte importantă a reactoarelor răcite cu gaz.

Potrivit celor spuse de americani, sirienii au construit un sistem de conducte de-a lungul Eufratului, folosite pentru a transporta apa din fluviu într-un depozit subteran al reactorului.

Apa era pompată din depozitul subteran către schimbătoarele de căldură din clădirea reactorului, în timp ce apa fierbinte era evacuată înapoi, în fluviu, printr-o conductă separată.

CIA spune că facilitatea ar fi putut produce mici cantităţi de plutoniu. Elementul chimic este utilizat la fabricarea bombei nucleare.

În septembrie 2007, sistemul de conducte s-a finalizat, dar a fost bombardat de israelieni. Reactorul a fost distrus şi liderii sirieni s-au grăbit să şteargă urmele dezastrului. Aceştia au dat ordin să se acopere cu pământ a ruinelor facilităţii.

Autorităţile de la Washingtonul au ţinut să precizeze că nu au avut legături cu raidul aviaţiei israeliene.Sirienii susţin în continuare că toată povestea aceasta este o pură fantezie.



Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close