Antena 3 CNN Externe CIA: Reactorul sirian distrus de Israel în septembrie putea produce una sau două bombe atomice

CIA: Reactorul sirian distrus de Israel în septembrie putea produce una sau două bombe atomice

CIA: Reactorul sirian distrus de Israel în septembrie putea produce una sau două bombe atomice
29 Apr 2008   •   10:10

Directorul CIA, Michael Hayden a declarat luni că reactorul nuclear din Siria, distrus de Israel în timpul unui bombardament din septembrie dispunea de material suficient pentru a produce una sau două bombe atomice.

Declaraţia lui Hayden vine după ce cu o săptămână în urmă oficialii serviciilor secrete americane au confirmat faptul că în locul bombardat de Israel la 6 septembrie 2007 se afla un reactor construit de Siria cu ajutorul Coreei de Nord.

Conform lui Hayden, reactorul era aproape finalizat la momentul bombardamentului, urmând ca în decursul anului următor să producă suficient plutoniu pentru una sau două bombe atomice. Reactorul era similar celui de la Yongbyon din Coreea de Nord, „care produce o cantitate de plutoniu suficientă pentru două bombe pe an.”, potrivit acestuia.

Siria a respins acuzaţiile şi a acuzat SUA de complicitate cu Israelul, în atacul din septembrie.

Agenţia Internaţională a Naţiunilor Unite pentru Energie Atomică a criticat SUA pentru întârzierea cu care a oferit informaţiile, ceea ce complică eforturile AIEA de a confirma că era vorba despre un reactor nuclear. "Nu am avut control absolut asupra tuturor informaţiilor", a declarat Hayden.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close