Antena 3 CNN Externe Ciad. 8 ani de muncă silnică pentru 6 activişti francezi, traficanţi de copii (VIDEO)

Ciad. 8 ani de muncă silnică pentru 6 activişti francezi, traficanţi de copii (VIDEO)

Ciad. 8 ani de muncă silnică pentru 6 activişti francezi, traficanţi de copii <font color=red>(VIDEO)</font>
27 Dec 2007   •   09:15

Guvernul de la Paris va cere repatrierea celor şase activişti francezi ai unei organizaţii umanitare, condamnaţi miercuri în Ciad la opt ani de muncă silnică pentru trafic de copii. Cei şase erau acuzaţi că au încercat să scoată ilegal din ţară peste 100 de copii. Ei susţin că erau convinşi că aceştia sunt orfani din provincia sudaneză Darfur, devastată de războiul civil. Voluntarii francezi din asociaţia "Arca lui Zoe" au fost arestaţi pe 25 octombrie, pe când se pregăteau să urce în avion 103 copii ce urmau să fie adoptaţi în Franţa. Operaţiunea nu avea acordul guvernelor din cele două ţări.

Principalii acuzaţi, patru bărbaţi şi două femei, au ajuns totuşi în instanţă pentru "tentativă de răpire". Liderul asociaţiei a declarat că nu a dorit să-i despartă pe copii de familii, dar a fost înşelat de intermediarii localnici, care i-au dat asigurări că toţi erau orfani din Darfur. În final, francezii au fost condamnaţi la opt ani de muncă silnică, o pedeapsă neaşteptat de grea.

"Eu chiar prefer o asemenea sentinţă deoarece arată că totul a fost o bătaie de joc. E o sentinţă globală, fără nici un fel de departajare. Nu exprimă nimic. ?Au dat-o în faţa camerelor TV pentru că s-a permis amestecul politicii în această afacere?, a declarat avocatul condamnaţilor -

Doi colaboratori locali ai asociaţiei au primit patru ani de închisoare, iar alţi doi au fost achitaţi. Sentinţa prevede şi plata unor despăgubiri de peste şase milioane de euro.

Condamnările i-au şocat pe membrii familiilor celor şase, rămase în Franţa. Guvernul de la Paris nu a comentat sentinţa, dar a cerut ca pedepsele să fie executate în Franţa. Potrivit unor surse diplomatice, cei şase ar putea fi repatriaţi "foarte curând".

Antena 3

×
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close