Antena 3 CNN Externe Ciad, locul unde România va trimite trupe: Rebelii se pregătesc să atace capitala

Ciad, locul unde România va trimite trupe: Rebelii se pregătesc să atace capitala

Ciad, locul unde România va trimite trupe: Rebelii se pregătesc să atace capitala
05 Feb 2008   •   08:37

Zeci de mii de civili au fugit luni din capitala republicii Ciad, de teama unui nou atac al rebelilor, după două zile de lupte grele cu forţele guvernamentale. Confruntările s-au soldat cu numeroase victime şi cel puţin 500 de răniţi. Din cauza ofensivei rebelilor, Uniunea Europeană a suspendat desfăşurarea forţei sale de pace în Ciad, din care vor face parte şi militari români. După luptele violente din ultimele zile, care aminteau de războiul civil din anii '70, rebelii s-au retras din capitala ciadiană, unde luni domnea un calm precar. Localnicii înspăimântaţi au profitat de ocazie ca să se refugieze în ţara vecină, Camerun.

?Rebelii au promis că se vor întoarce, iar noi ne temem pentru vieţile noastre?, spun localnicii. Armata ciadiană susţine că i-a respins definitiv pe rebeli, dar aceştia afirmă că au efectuat doar o "retragere tactică".

De altfel, agenţia Associated Press anunţa că la N'Djamena s-au reluat luni seară schimburile de focuri. Armata franceză, care dispune de forţe importante în Ciad, a evacuat în străinătate aproape o mie de cetăţeni străini.

Uniunea Europeană nu renunţă la desfăşurarea forţei sale de pace menită să-i protejeze pe refugiaţii din provincia sudaneză Darfur. ?Acum, după cum ştiţi, situaţia încă nu este clară nici pe teren, nici pe plan politic, dar noi continuăm să menţinem activă operaţiunea?, a declarat Javier Solana, reprezentantul UE pentru politică externă. Forţa europeană va număra 3.700 de militari, între care peste o sută de români.

Nicolas Sarkozy a vizitat luni România pentru a obţine trupe româneşti în Ciad. Traian Băsescu a anunţat în cadrul declaraţiei susţinute alături de Nicolas Sarkozy că România va participa la forţa UE din Ciad. ?Vom participa în parteneriat cu Europa şi în primul rând cu Franţa, ca ţară conducătoare a prezenţei militare europene în Ciad?, a spus şeful statului.

HARTA STATULUI CIAD



Comunitatea internaţională se teme de extinderea conflictului, în condiţiile în care guvernul ciadian acuză Sudanul vecin că-i susţine pe rebeli.

MIZA VIZITEI LUI SARKOZY ? TRIMITEREA TRUPELOR ROMÂNEŞTI ÎN CIAD

Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close