Antena 3 CNN Externe Ciclonul ucigaş. 22.000 de morţi şi 41.000 de dispăruţi în Birmania (FOTO şi VIDEO)

Ciclonul ucigaş. 22.000 de morţi şi 41.000 de dispăruţi în Birmania (FOTO şi VIDEO)

Ciclonul ucigaş. 22.000 de morţi şi 41.000 de dispăruţi în Birmania <font color=red>(FOTO şi VIDEO)</font>
06 Mai 2008   •   15:49
Numărul morţilor în urma ciclonului devastator din Birmania (Myanmar) a ajuns la 22.000 potrivit unor declaraţii ale presei locale. Jurnaliştii au afirmat că alte 41.000 de persoane sunt date dispărute după ce ciclonur Nargis a lovit Birmania sâmbătă. Dacă cifrele se dovedesc a fi reale, ar putea fi vorba de cea mai mare catastrofă naturală de după valurile tsunami din Indonezia. În Birmania, numărul victimelor ar putea depăşi 60.000.

GALERIE FOTO MYANMAR, în urma ciclonului

Agenţiile internaţionale de într-ajutorare fac presiuni pentru a lansa operaţiuni masive de salvare în cele mai afectate zone ale ţării. Sute de mii de oameni au rămas fără apă potabilă şi adăpost, unele zone încă nu sunt accesibile autorităţilor datorită ruinelor.

Ciclonul care a lovit Birmania sâmbătă a produs valuri de flux înalte de peste 3 metri şi vânturi puternice care au măturat casele din bambus în zonele de coastă.

Printre zonele cele mai greu lovite de ciclonul Nargis se numără capitala ţării, Rangoon, un oraş cu cinci milioane de locuitori. Ploile torenţiale au fost însoţite de rafale de vânt de până la 240 de kilometri pe oră, iar nivelul apei mării a crescut cu trei metri şi jumătate. După trecerea furtunii, oraşul Rangoon este în stare de haos: străzile au fost blocate de copacii smulşi din rădăcini, semafoarele doborâte iar mai multe case au rămas fără acoperiş. Alimentarea cu apă potabilă şi energie electrică a fost întreruptă şi nimeni nu ştie când va fi reluată.

Regimul autoritar de la Rangoon, care a ţinut Birmania izolată de comunitatea internaţională în ultimii ani, a făcut apel la organizaţiile internaţionale pentru a ajuta ţara să-şi revină după cea mai puternică furtună înregistrată aici vreodată.

Numărul victimelor înregistrate a crescut rapid, pe măsură ce autorităţile s-au apropiat de insulele şi oraşele din delta Irrawaddy, foarte afectate de ciclonul care a provocat vânturi care au suflat cu peste 193 de km la oră.

Nargis a fost cel mai mare dezastru natural înregistrat în Myanmar, de la frutuna care a omorât 2.700 de persoane în 1926.

Guvernul nu a făcut prea multe eforturi pentru a se pregăti pentru furtună, care a lovit ţara dinspre Goflul Bengal, vineri seară. Alertele meteo anunţau faptul că vânturile ar putea atinge 150 km pe oră şi că valurile s-ar putea ridica la 3 metri înălţime, însă nu îndemnau oamenii să se adăpostească.



Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close