Antena 3 CNN Externe Cinci prizonieri eliberaţi de la Guantanamo prin hotărâre judecătorească

Cinci prizonieri eliberaţi de la Guantanamo prin hotărâre judecătorească

Cinci prizonieri eliberaţi de la Guantanamo prin hotărâre judecătorească
21 Noi 2008   •   00:23

Un judecător federal american a luat hotărârea, în primă instanţă, că cinci algerieni sunt reţinuţi pe nedrept de şapte ani în închisoarea de la Guantanamo, într-un proces ce viza justificarea guvernului pentru închiderea unor persoane în acest loc.
Judecătorul Richard J. Leon, din Washington, a mai hotărât că un al şaselea algerian este reţinut legal deoarece a ajutat Al Qaida.
Cazul este considerat un test important pentru politicile de detenţie ale administraţiei Bush, criticată des că aresta ?la grămadă? nevinovaţi şi soldaţi odată cu şefi ale teroriştilor.
Cei şase bărbaţi fac parte dintr-un grup de deţinuţi de la Guantanamo care au obţinut o decizie favorabilă din partea Curţii Supreme ce a stabilit că au drepturi constituţionale şi pot să îi obţină eliberarea în tribunal. Decizia Curţii Supreme arăta că o lege din 2006 ce îi priva pe prizonieri de drepturile de a contesta detenţia este neconstitutionala. Audierile pentru algerieni au fost primele în care Departamentul de Justiţie american a prezentat tribunalului toate dovezile pentru care au fost arestaţi.
Judecătorul a hotărât că cei cinci trebuie să fie eliberaţi şi a cerut guvernului să nu facă apel. Întregul proces s-a ţinut cu uşile închise întrucât administraţia aprecia că dovezile împotriva acuzaţilor sunt secrete.
Guvernul argumenta că cei şase algerieni, rezidenţi din Bosnia plănuiau în momentul arestării să meargă în Afganistan să lupte contra SUA şi că unul era membru Al Qaida.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA al Qaida razboiul din Afganistan Bosnia
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close