Antena 3 CNN Externe Clericul radical şiit Moqtada Sadr ameninţă guvernul irakian cu un ?război deschis?

Clericul radical şiit Moqtada Sadr ameninţă guvernul irakian cu un ?război deschis?

Clericul radical şiit Moqtada Sadr ameninţă guvernul irakian cu un ?război deschis?
20 Apr 2008   •   10:28

Clericul şiit irakian Moqtada al Sadr ameninţă cu „un război deschis” împotriva guvernului de la Bagdad, dacă acesta nu pune capăt atacurilor împotriva grupării sale armate. Forţele guvernamentale irakiene, susţinute de americani şi britanici, au ucis sau capturat sâmbătă zeci de miliţieni loiali lui Moqtada al Sadr, la Basra şi în cartierul şiit Sadr-City din Bagdad.

„Dau un ultim avertisment guvernului irakian: fie îşi vine în fire şi merge pe calea păcii, fie va avea aceeaşi soartă ca şi guvernul dinainte, al lui Saddam”, se afirmă în comunicatul dat publicităţii de Moqtada Sadr. Tânărul cleric controlează cea mai puternică mişcare armată din Irak - Armata lui Mahdi, cu 60.000 de luptători. Duşman neîmpăcat al americanilor, Moqtada Sadr a proclamat o „încetare a focului” în august anul trecut, gest esenţial pentru reducerea violenţei în perioada ce a urmat. Dar premierul Nuri al-Maliki, care aparţine unei alte grupări şiite, a ordonat, luna trecută, reluarea luptelor la Basra şi Sadr-City, unde au intrat în acţiune şi trupele americane. Acestea susţin că au ucis 15 luptători inamici doar în cursul zilei de sâmbătă.

Ambasadorul iranian în Irak a criticat folosirea forţei în cartierul Sadr-City. Acuzat că ar servi interesele Iranului, stat de confesiune şiită, Moqtada Sadr a dezminţit acest lucru în comunicatul de ieri. El susţine că guvernul doreşte să-i distrugă mişcarea înaintea alegerilor programate în octombrie. Tot sâmbătă, teroriştii sunniţi din ramura irakiană a reţelei al-Qaida au anunţat o nouă campanie cu scopul „de a-i oferi lui Bush capul unui american”.

Antena 3

×
Parteneri
Alertă majoră: Drogul care omoară copiii a fost depistat în România
x close