Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană va analiza cazul românului decedat în arest în Polonia

Comisia Europeană va analiza cazul românului decedat în arest în Polonia

Comisia Europeană va analiza cazul românului decedat în arest în Polonia
07 Apr 2008   •   19:42

Comisia Europeană va analiza cazul românului decedat în arest în Polonia. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al executivului de la Bruxelles. Claudiu Daniel Crulic era în greva foamei de patru luni, însă responsabilii închisorii spun că nu au putut face nimic din cauza legislaţiei, iar bărbatul de 33 de ani a murit de foame. Un astfel de incident nu a mai avut loc într-o închisoare europeană din 1989.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat, că efectuează verificări interne privind cazul cetăţeanului român şi pentru a stabili dacă Ambasada României la Varşovia a acţionat potrivit procedurilor.

Presa poloneză a descoperit recent că un român a murit de foame într-un penitenciar din Cracovia. Claudiu Crulic, în vârstă de 33 de ani, a murit în luna ianuarie în spitalul penitenciarului, unde a fost adus în stare foarte gravă. Tânărul avea doar 40 de kilograme, nu se putea mişca, iar medicii povestesc că nu au mai văzut niciodată un astfel de caz.

Românul fusese condamnat la închisoare pentru că a încercat să jefuiască un judecător într-un supermarket. El a susţinut că este nevinovat şi a intrat în greva foamei în semn de protest. Angajaţii penitenciarului l-au ignorat şi nu au fost interesaţi de starea de sănătate a deţinutului.

Reacţiile nu au întârziat să apară şi în România. Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a lansat duminică un atac dur la adresa Ministerului Afacerilor de Externe şi a ministrului Adrian Cioroianu.

Cristian Diaconescu consideră inacceptabil modul în care cetăţeanul român a fost tratat de autorităţi şi solicită ca Ministerul Afacerilor Externe să demareze o anchetă pentru clarificarea condiţiilor care au dus la crearea unei astfel de situaţii fără precedent în Europa după căderea comunismului.

El consideră că în contextul creat ?asumarea responsabilităţii, eventual prin demisie, a ministrului de Externe, ar trebui să reprezinte un comportament natural?.

Într-un comunicat emis de ministerul Afacerilor Externe se arată că ambasada română nu a fost înştiinţată de către autorităţile polone în legătură cu decizia românului Daniel Crulic de a intra în greva foamei.

După ce oficialii români au aflat de reţinerea bărbatului şi de începerea anchetei, Ambasada României la Varşovia a solicitat un tratament corect pentru deţinutul român, prin intervenţii la conducerea penitenciarului şi la procurorul de caz, în limitele competenţelor sale.

Din discuţiile purtate în luna octombrie a anului trecut, între reprezentantul Ambasadei României si autorităţi, a rezultat că pe toată perioada anchetei, cetăţeanului român i s-a asigurat un tratament corect, acesta beneficiind şi de traducător autorizat şi avocat din oficiu, se mai arată în comunicat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close