Antena 3 CNN Externe Condițiile absurde impuse de un preot unui cuplu de români pentru a le boteza copilul, în Anglia: ”E pur și simplu o aberație!”

Condițiile absurde impuse de un preot unui cuplu de români pentru a le boteza copilul, în Anglia: ”E pur și simplu o aberație!”

Un preot al bisericii române dintr-o parohie din Marea Britanie a impus niște condiții absurde unui cuplu de români pentru a accepta să le boteze copilul.

Condițiile absurde impuse de un preot unui cuplu de români pentru a le boteza copilul, în Anglia: ”E pur și simplu o aberație!”
Sursa foto: Getty Images/Andrey Sayfutdinov
de Alexandra Chiţu    |    14 Ian 2024   •   18:03

Daniel și Ioana locuiesc în Marea Britanie de 12 ani, iar deși nu sunt căsătoriți, au un fiu în vârstă de un an și opt luni. Din motive de sănătate, copilul nu a fost botezat încă, așa că mama s-a adresat preotului de la Biserica Ortodoxă Română "Sfântul Apostol Pavel și a Tuturor Sfinților Români" din Eastham, o suburbie a Londrei.

Surpriza a venit când au aflat că pentru a boteza copilul, trebuie să îndeplinească mai multe condiții, inclusiv să semneze un document angajându-se să se căsătorească într-un anumit interval de timp. De asemenea, preotul le-ar fi cerut să furnizeze o adeverință de spovedanie și să contribuie financiar la ceremonia de botez.

Cei doi locuiesc în Marea Britanie de mulți ani, iar Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale a afirmat că solicitările preotului sunt, de fapt, recomandări și nu obligații.

”Ce m-a deranjat cel mai tare e (...) acea declarație cu intenția de căsătorie (...) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă? Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui - ia duhul sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!”, a declarat Ioana Prelucan, mama copilului, potrivit Știrile ProTV.

Apoi a venit o altă cerință.

”I-am spus că nașii nu sunt din zonă și nu pot veni la spovedit şi dânsul a zis atunci să meargă unde pot şi să aducă adeverință că s-au spovedit altfel nu ne botează copilul”, a spus Daniel Marcu, tatăl copilului.

Părintele copilului a adăugat că, pe lângă condițiile menționate anterior, i s-a solicitat și o contribuție financiară pentru ceremonia de botez. Ca dovadă, el a furnizat conversațiile de pe WhatsApp cu preotul paroh.

”Avem taxă fixă 150 lire dacă suntem de acord să îl botezăm în comun cu mai mulți copii deodată, iar dacă vrem să fim singuri în biserică taxa crește la 250 de lire plus lumânări cumpărate toate de la ei, omologate de biserică (...) mi se par absurde cererile astea", a mai precizat Daniel Marcu.

Pe site-ul bisericii nu sunt menționate tarife specifice pentru ceremonii religioase, inclusiv pentru botez. În schimb, se subliniază importanța sprijinului financiar în vederea menținerii bisericii și acoperirii costurilor asociate chiriei și întreținerii.

"(...) Dacă există nemulțumiri de ordin liturgic, acestea se reclamă la forul superior al Bisericii, unde își pot găsi și soluționare", a declarat preotul paroh, refuzând să comenteze alte aspecte legate de acest scandal.

Într-un interval scurt, tânăra mamă a primit un mesaj din partea preotului, prin care acesta a informat-o că se va ruga pentru ei. În mijlocul acestei dispute, reprezentanții Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, sub a cărei jurisdicție se află biserica din Londra, au anunțat că au inițiat o anchetă internă. Printr-un comunicat oficial, aceștia au clarificat că solicitările preotului reprezintă, de fapt, "recomandări ce trebuie exprimate cu sensibilitate".

Comunicatul mai precizează că: ”În coerență cu învățătura de credință despre Botez, ar fi de dorit ca părinții care voiesc să-și boteze copilul, să-și asume ei înșiși viața creștină, primindu-l pe Hristos ca temelie a familiei lor, prin Taina Nunții.(...) Preotul, în cadrul pregătirii pentru Botez, are responsabilitatea de a-i sprijini pe părinți să înțeleagă acest aspect (...). Referitor la contribuția financiară a familiei, menționăm că este vorba de o participare benevolă. (...) disponibilitatea de a sprijini și comunitatea parohială printr-un mic ajutor financiar, contribuție, rămâne la aprecierea credincioșilor care solicită săvârșirea Tainei Sfântului Botez."

În cele din urmă, părinții au apelat la un alt preot român, aflat la aproximativ trei ore distanță de locuința lor, pentru a boteza băiețelul. Inițial, acesta a fost de acord să conducă ceremonia de botez.

Cu toate acestea, vineri seara, clericul a transmis un mesaj mamei, sfătuind-o să ia în considerare în continuare posibilitatea de a se întoarce la biserica de care aparține.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie cuplu de români botez
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close