Antena 3 CNN Externe Consiliul de Securitate ONU nu a reuşit să adopte un apel la încetarea focului în Caucaz

Consiliul de Securitate ONU nu a reuşit să adopte un apel la încetarea focului în Caucaz

Consiliul de Securitate ONU nu a reuşit să adopte un apel la încetarea focului în Caucaz
10 Aug 2008   •   12:19

Preşedinţia franceză a Uniunii Europene a afirmat deja într-o declaraţie scrisă că o continuare a acţiunilor militare ale Rusiei ar putea afecta relaţia Uniunii cu Moscova. Patru ţări est-europene, membre ale Uniunii, au mers şi mai departe şi au denunţat aşa-numita ?politică imperialistă? a Rusiei. Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit, nici la a treia încercare, să adopte un apel la încetarea focului între Georgia şi Rusia.

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate, ambasadorul Belgiei la ONU, a recunoscut că adoptarea unei declaraţii comune ar fi ?foarte dificilă sau chiar imposibilă?. Rusia condiţionează încetarea focului de retragerea trupelor georgiene care au ocupat aproape în întregime Osetia de Sud. La rândul său, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili pune condiţia încetării atacurilor aeriene ale Rusiei, calificate drept ?crime de război?.

Un demnitar al Departamentului de Stat american a declarat totuşi, sub acoperirea anonimatului, că şi Georgia ?are partea sa de răspundere? pentru conflict. Preşedintele George Bush, aflat la Beijing, a avut convorbiri telefonice atât cu Saakaşvili cât şi cu liderul rus Dmitri Medvedev, dar nu a reuşit să-i convingă să înceteze focul. Statele occidentale au intrat în alertă mai ales după ce aviaţia rusă a bombardat portul Poti, unde se află un terminal petrolier, iar Azerbaidjanul şi-a suspendat exportul de petrol prin Georgia.

Preşedinţia franceză a Uniunii Europene i-a cerut Rusiei să respecte suveranitatea şi integritatea Georgiei şi a avertizat-o că relaţiile bilaterale ar putea avea de suferit dacă acţiunile militare vor continua. Pe un ton şi mai dur, Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia au cerut, într-o declaraţie comună, Uniunii Europene şi NATO să se opună ?propagării politicii imperialiste şi revizioniste în estul Europei?. ?Acţiunea forţelor armate ruse este contrară legislaţiei internaţionale şi constituie de fapt un act de agresiune?, a precizat şeful statului polonez, Lech Kaczynski.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close