Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a transmis Chinei declaraţia privind programul său nuclear

Coreea de Nord a transmis Chinei declaraţia privind programul său nuclear

Coreea de Nord a transmis Chinei declaraţia privind programul său nuclear
26 Iun 2008   •   20:14

Coreea de Nord a transmis Chinei declaraţia referitoare la programul său nuclear. Declaraţia reprezintă principala prevedere a unui acord încheiat în 2007, de regimul de la Phenian cu cele cinci ţări implicate în negocieri: Statele Unite, China, Coreea de Sud, Japonia şi Rusia. Statele Unite urmează să retragă Coreea de Nord de pe lista ţărilor care susţin terorismul şi să anuleze sancţiunile comerciale impuse regimului de la Phenian.

Documentul transmis de nord-coreeni Chinei nu conţine informaţii privind armele atomice. Ca urmare a predării acestei declaraţii, Coreea de Nord va demola turnul de răcire al complexului nuclear de la Yongbyon.

Deşi Bush s-a declarat în favoarea eliminării Coreei de Nord de pe lista ţărilor suspectate că susţin terorismul, preşedintele american rămâne sceptic. Statele Unite nu au iluzii privind regimul de la Phenian.

Rămânem în continuare extrem de îngrijoraţi de încălcările drepturilor omului de către Coreea de Nord, de activităţile de îmbogăţire a uraniului, de testele şi proliferarea nucleară, de programul pentru producerea rachetelor balistice şi de ameniţarea pe care continuă să o reprezinte pentru Coreea de Sud şi statele vecine.

În plus, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a anunţat că autorităţile de la Washington vor verifica declaraţia nucleară nord-coreeană.

Antena3

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close