Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord va avea o nouă bază de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune

Coreea de Nord va avea o nouă bază de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune

Coreea de Nord va avea o nouă bază de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune
11 Sep 2008   •   18:04

Coreea de Nord este aproape de finalizarea celei de-a doua baze destinată lansării rachetelor cu rază lungă de acţiune, anunţă BBC. Situată la 50 de kilometri de graniţa cu China, existenţa bazei a fost confirmată pe baza unei fotografii obţinute din satelit. Ministrul sud-coreean al Apărării, Lee Sang-Hee, a declarat în cadrul unei şedinţe parlamentare că proiectul este în proporţie de 80 la sută terminat.

?L-am urmărit cu atenţie?, a spus Lee Sang-Hee, citat de AFP. Construcţia nu violează însă niciun acord internaţional, un oficial al Statelor Unite declarând pentru CNN că această construcţie secretă era cunoscută de mai mulţi ani şi urmărită de serviciul de informaţii american.

?Acesta este un program naţional lansat ca urmare a dorinţei lor de a-şi extinde atât programele spaţiale cât şi cele de lansare a rachetelor balistice?, a declarat pentru CNN Joseph Bermudez, cel care a localizat baza, prin intermediul fotografiilor din satelit.

Vor mai trece încă doi ani până când va putea fi folosită, a spus Bermudez, care a mai precizat că baza va fi mai mare, mai scumpă şi mai sofisitcată decât Musudan-ri, cea din estul Coreei de Nord.

Existenţa bazei indică faptul că programul nuclear al Coreei de Nord este activ, experţii din vest considerând că scopul final urmărit de conducătorii ţării este de a avea un sistem de rachete cu rază intercontinentală, capabil de a purta o încărcătură nucleară.

Foto: BBC

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close