Antena 3 CNN Externe Coreea de Sud. Zeci de mii de oameni cer demisia preşedintelui

Coreea de Sud. Zeci de mii de oameni cer demisia preşedintelui

Coreea de Sud. Zeci de mii de oameni cer demisia preşedintelui
11 Iun 2008   •   09:41

Demisia guvernului din Coreea de Sud nu a pus capăt crizei declanşate de reluarea importurilor de carne de vită din Statele Unite. Marţi seară, aproape 80.000 de oameni au participat, la Seul, la cea mai amplă manifestaţie faţă de luarea acestei decizii. Organizatorii susţin chiar că, în întreaga ţară, numărul manifestanţilor a ajuns la un milion. Protestatarii au ocupat tot centrul capitalei sud-coreene.

Zeci de mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a le opri accesul spre palatul prezidenţial. De această dată, însă, nu s-au produs incidente violente, aşa cum s-a întâmplat în ultima lună. De la o simplă problemă de siguranţă alimentară, aproape trecută cu vederea de guvern, disputa cu privire la carnea de vită americană a devenit o criză politică gravă. Manifestanţii nu mai cer doar interzicerea în continuare a importurilor, ci şi demisia preşedintelui Lee Myung Bak, a cărui popularitate s-a prăbuşit în doar trei luni de guvernare.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru reluarea importurilor de carne. Dar demisia colectivă nu a liniştit opinia publică. Oamenii continuă să se teamă de boala „vacii nebune”, care a afectat acum câţiva ani Statele Unite. Se crede că vor fi schimbaţi cel puţin câţiva miniştri, începând cu cel al Agriculturii, care a încercat marţi dimineaţă să prezinte scuze în faţa manifestanţilor, dar a fost respins cu huiduieli.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close