Antena 3 CNN Externe Corpul îmbălsămat al lui Lenin, o problemă emoţională şi motiv de dispută în Rusia

Corpul îmbălsămat al lui Lenin, o problemă emoţională şi motiv de dispută în Rusia

Corpul îmbălsămat al lui Lenin, o problemă emoţională şi motiv de dispută în Rusia
05 Iun 2008   •   17:02

Trupul îmbălsămat al lui Vladimir Lenin ar trebui mutat din mausoleul din Piaţa Roşie şi îngropat, a spus Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, citat de telegraph.co.uk. Gorbaciov a declarat că trupul fondatorului primului stat comunist, care a fost expus publicului încă de la moartea revoluţionarului bolşevic în 1924, ar trebuit mutat, aşa cum dorea familia sa.

De la dizolvarea URSS în 1991, gradul de veneraţie pentru Lenin a scăzut considerabil şi mulţi consideră că fantomele trecutului trebuie trimise la odihnă, iar Lenin ar trebui să beneficieze de o înmormântare corespunzătoare. ?Viziunea mea este după cum urmează ? nu ar trebui să fim ocupaţi acum cu săpatul de morminte, dar va veni un moment în care mausoleul îşi va pierde însemnătatea şi îl vom îngropa pe Ilici, îl vom da pământului, aşa cum şi-a dorit familia lui?, a spus Gorbaciov.

Boris Elţîn, primul lider al rusiei post-sovietice, a cerut în mod repetat ca trupul lui Lenin să fie mutat din Piaţa Roşie, dar sentimentul puternic pro-comunist a amânat decizia. Vladimir Putin a evitat problema, spunând că este o chestiune emotivă, iar succesorul său , Dmitri Medvedev, actualul preşedinte al Rusiei, încă nu şi-a făcut publică poziţia.



Soarta lui Lenin este o problemă emoţională în Rusia, unde comuniştii sunt al doilea partid politic al ţării. Chiar şi Biserica ortodoxă din Rusia a cerut ca Lenin să fie îngropat, dar Partidul Comunist a blocat orice tentativă de relocare a trupului, motivând că mormântul face parte din istoria ţării şi că ar trebui să rămână intact.

Totodată, Gorbaciov a cerut să fie creat un muzeu naţional în memoria milioanelor de ruşi omorâţi sau trimişi la închisoare sub conducerea lui Josef Stalin, al cărui trup îmbălsămat a stat alături de cel al lui Lenin, timp de opt ani, până în 1961.

Foto: Telegraph.co.uk

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close