Antena 3 CNN Externe Creierul atentatelor de la 11 septembrie a apărut pentru prima oară în faţa unui tribunal militar

Creierul atentatelor de la 11 septembrie a apărut pentru prima oară în faţa unui tribunal militar

Creierul atentatelor de la 11 septembrie a apărut pentru prima oară în faţa unui tribunal militar
06 Iun 2008   •   11:56

Creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 a apărut joi pentru prima dată în faţa unui tribunal militar din baza militară de la Guantanamo. Khalid Sheik Mohammed a acuzat autorităţile americane că l-au torturat şi i-a spus judecătorului că va deveni un martir, dacă va fi condamnat la moarte. Kahled Sheik Mohammed va fi judecat împreună cu alţi patru suspecţi. Toţi cinci riscă pedeapsa cu moartea pentru implicarea în atentatele de la 11 septembrie 2001.

La audiere au fost prezenţi 60 de jurnalişti, însă, nu au fost lăsaţi să facă fotografii sau să înregistreze desfăşurarea procesului. A fost prima apariţie în public a lui Khaled Sheik Mohammed după capturarea sa în 2003. Bărbatul, considerat creierul atentatelor, a afirmat în faţa judecătorului că îşi doreşte pedeapsa cu moartea şi că acest lucru îl va transforma în martir. De asemenea, acuzatul a început să rostească o rugăciune în limba arabă. Liderul celulei teroriste a refuzat orice avocat şi a decis să se reprezinte singur în faţa instanţei.

Rudele celor decedaţi la 11 septembrie 2001 sunt nemulţumite de faptul că audierele nu sunt publice. „Au trecut deja şapte ani, trebuia judecat cumva şi dacă îl vom judeca în acest fel, atunci să aducem toate dovezile, să lăsăm lumea întreagă să le vadă. Ar trebui date la televizor. Procurorii au munţi de dovezi şi cred că ar fi de ajuns să demonstrăm că sunt vinovaţi”, este de părere tatăl uneia dintre victime.

Procurorii spun că acuzatul Khalid Sheikh Mohammed a fost al treilea în ierarhia al-Qaida şi este unul dintre cei mai temuţi terorişti. El a fost arestat în 2003 în Pakistan şi a fost supus unor interogatorii dure într-o închisoare secretă a CIA. A fost mutat la închisoarea de la Guantanamo acum doi ani. Autorităţile americane au anunţat că deţinutul a mărturisit implicarea în atentate.

Antena 3

×
Parteneri
Româncă, pion important al cartelului de droguri Sinaloa din Spania
x close