Antena 3 CNN Externe Crescătorii de vite din Bulgaria ameninţă că se mută în Grecia

Crescătorii de vite din Bulgaria ameninţă că se mută în Grecia

Crescătorii de vite din Bulgaria ameninţă că se mută în Grecia
16 Aug 2008   •   11:17

Crescătorii de animale din Bulgaria ameninţă că-şi vor muta turmele în Grecia, dacă guvernul nu le plăteşte subvenţiile datorate, încă din luna martie. Bulgarii au primit şi sprijinul unor colegi din România, nemulţumiţi de politica agricolă a Uniunii Europene.

Din cauza suspiciunilor de corupţie, Comisia Europeană a suspendat plata unor ajutoare de 250 milioane de euro pentru fermierii din Bulgaria. Decizia i-a adus într-o situaţie disperată pe crescătorii de animale, care nu şi-au mai primit subvenţiile de luni de zile. Producătorii de lapte au organizat, în faţa Ministerului Agriculturii din Sofia, mai multe mitinguri la care au invitat şi un sindicalist din România.

Acesta a denunţat faptul că subvenţiile europene sunt mai mici în România şi Bulgaria decât în Occident. Românul le-a propus colegilor bulgari să treacă la acţiuni radicale: blocarea graniţelor cu Ungaria, respectiv Grecia, astfel încât să nu mai intre produse lactate din UE.

Bulgarii se gândesc, însă, la o altă formă de protest. Ei vor să se mute pur şi simplu în Grecia, cu turme cu tot. Nu îi sperie nici măcar bruceloza, o boală izbucnită în rândul animalelor din nordul Greciei. Fermierii spun că, fără subvenţii, animalele lor vor muri oricum, de foame. Manifestaţiile au dus deja la câteva incidente violente. Acestea s-ar putea înmulţi pe fondul disperării fermierilor, chiar dacă, la ultimul miting, ei şi-au mai alinat durerea cu o veche melodie populară.

Antena 3

×
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close