Antena 3 CNN Externe Criza alimentelor va fi dezbătută în cadrul unei reuniuni mondiale

Criza alimentelor va fi dezbătută în cadrul unei reuniuni mondiale

Criza alimentelor va fi dezbătută în cadrul unei reuniuni mondiale
30 Mai 2008   •   09:28

Banca Mondială va aloca 1,2 miliarde de dolari pentru a compensa creşterea preţurilor la alimente, mai ales în ţările sărace. Un raport ONU avertizează că hrana va deveni tot mai scumpă, în întreaga lume. Criza alimentară şi cauzele ei sunt temele unei reuniuni mondiale, la nivel înalt, care va avea loc săptămâna viitoare, la Roma.

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură prevede că, în viitorii 10 ani, carnea de vită şi cea de porc se vor scumpi cu 20 la sută, grâul - cu 60 la sută, iar uleiurile vegetale - cu 80 la sută.

Chiar şi fără statistici, consumatorii din toată lumea simt deja creşterea preţurilor. În ţările dezvoltate, cei mai săraci cetăţeni îşi pot face rost de mâncare din tomberoane, deoarece, chiar dacă sunt tot mai scumpe, multe alimente se aruncă. Mult mai dramatică este situaţia în ţările defavorizate, mai ales în Africa, dar şi în Asia şi America. Aici, milioane de oameni sunt pur şi simplu ameninţaţi de foamete, din cauza creşterii preţurilor.

Potrivit experţilor, scumpirea alimentelor are trei cauze principale: sporirea preţului energiei, creşterea nivelului de trai în unele ţări, devenite mari consumatoare, şi extinderea producţiei de biocarburanţi, care a redus culturile alimentare. Aceşti factori vor continua să acţioneze, astfel că se impune o strategie de lungă durată împotriva crizei.

Statele Unite au şi anunţat că vor propune, la summitul de la Roma, o asemenea strategie. Ea conţine, însă, puncte inacceptabile pentru alţi parteneri: extinderea culturilor de plante modificate genetic sau liberalizarea comerţului mondial cu alimente. Lupta împotriva foametei nu va fi deloc uşoară.

Antena 3

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close