Antena 3 CNN Externe Criză diplomatică între Libia şi Elveţia, în urma arestării fiului lui Gaddafi

Criză diplomatică între Libia şi Elveţia, în urma arestării fiului lui Gaddafi

Criză diplomatică între Libia şi Elveţia, în urma arestării fiului lui Gaddafi
25 Iul 2008   •   09:17

Criza diplomatică dintre Libia şi Elveţia ia amploare. Livrările de petrol libian către Elveţia au fost suspendate, iar doi oameni de afaceri elveţieni au fost arestaţi la Tripoli. Totul a pornit de la reţinerea unuia din fii liderului libian Muammar Gadhafi de către poliţia din Geneva. Aproape 200 de libieni au manifestat, joi, în faţa ambasadei elveţiene din Tripoli. Ei au somat Elveţia să-şi ceară iertare pentru reţinerea unui fiu al lui Muammar Kadhafi, conducătorul revoluţiei libiene.

?Atacarea liderului nostru sau a fiilor săi este o ofensă pentru care merită să ne dăm şi viaţa. Îi avertizăm că dacă nu se grăbesc să prezinte scuze oficiale, vor fi supuşi unor măsuri intense care le vor înrăutăţi relaţiile cu marea noastră republică?, a declarat unul dintre protestatari.

Hannibal Khaddafi şi soţia sa au fost arestaţi la 15 iulie, la Geneva, după ce doi servitori i-au acuzat că i-au lovit. Ei au fost eliberaţi după două zile, în schimbul unei cauţiuni de peste 300.000 de euro. Fiul şefului statului libian se declară nevinovat şi susţine că a fost maltratat în arest.

Libienii sunt furioşi, iar ambasadorul elveţian se străduie ca să calmeze spiritele. ?În această delicată afacere nu a existat absolut nici o intenţie de a jigni poporul libian sau familia Conducătorului. Doresc să insist asupra acestui lucru?, a precizat ambasadorul.

Autorităţile libiene au trecut însă la represalii. Compania naţională maritimă, unde lucrează şi Hannibal Khaddafi, a oprit livrările de petrol către Elveţia. Mai mult, Libia ameninţă cu ruperea relaţiilor diplomatice şi expulzarea firmelor elveţiene.

Doi oameni de afaceri chiar au fost arestaţi la Tripoli. Elveţia a trimis în Libia o echipă de diplomaţi şi încearcă rezolvarea cît mai rapidă a crizei.

Antena3

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close