Criza se adânceşte în Turcia. Anunţ de ultimă oră al lui Recep Erdogan

19 Aug 2015   •   16:37
Criza se adânceşte în Turcia. Anunţ de ultimă oră al lui Recep Erdogan

Turcia se îndreaptă cu repeziciune spre alegeri anticipate după eșecul negocierilor pentru formarea unui guvern de coaliție, a declarat miercuri șeful statului, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan, informează AFP și Reuters.

"Ne îndreptăm rapid spre alegeri. Din cauza eșecului de a forma un guvern, trebuie să căutăm o soluție prin consultarea voinței poporului", a afirmat Erdogan.

Pe 13 august, Ahmet Davutoglu, liderul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), care a pierdut majoritatea în urma alegerilor din 7 iunie, anunța eșecul negocierilor cu opoziția pentru formarea unui guvern de coaliție, declarând ca foarte probabilă convocarea de alegeri anticipate.

Ahmet Davutoglu a fost însărcinat pe 7 iulie, în mod oficial, de șeful statului, Recep Tayyip Erdogan, cu formarea unui nou guvern. Premierul desemnat avea la dispoziție 45 de zile pentru alcătuirea unui nou executiv, termen ce expiră pe 23 august, când președintele Erdogan poate convoca alegeri anticipate. 

Criza politică din Turcia intervine pe fondul războiului declanșat de Ankara luna trecută pe două fronturi: rebeliunea kurdă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizația jihadistă Statul Islamic în Siria. Conform criticilor președintelui Erdogan, campania militară împotriva PKK a reușit să mobilizeze din nou electoratul naționalist turc.

x close