Antena 3 CNN Externe Cubanezii au sărbătorit Ziua Mondială împotriva Homofobiei

Cubanezii au sărbătorit Ziua Mondială împotriva Homofobiei

Cubanezii au sărbătorit Ziua Mondială împotriva Homofobiei
18 Mai 2008   •   12:48

După retragerea lui Fidel Castro, conducerea din Cuba începe să abordeze teme mai delicate, până acum trecute sub tăcere. Liderii comunităţii homosexuale din insulă s-au reunit, sâmbătă, la Havana, la un festival organizat de o instituţie condusă chiar de fiica lui Castro. Ziua Mondială împotriva Homofobiei a fost sărbătorită pentru a doua oară în Cuba, dar acum manifestarea a primit sprijin oficial.

În primii ani de regim comunist, homosexualii erau obligaţi să-şi ascundă orientarea pentru a nu fi trimişi în lagăre de muncă. Puterea a adoptat, ulterior, o atitudine mai tolerantă, la îndemnul soţiei lui Fidel Castro, o militantă feministă decedată anul trecut.

Ştafeta a fost preluată de fiica ei, care conduce Centrul Naţional de Educaţie Sexuală. La festivalul de sâmbătă, ea a lansat o campanie împotriva ostilităţii şi prejudecăţilor faţă de homosexuali.

La festival a fost prezent şi Ricardo Alarcon, preşedintele parlamentului cubanez, care examinează în prezent legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Televiziunea publică s-a alăturat de asemenea campaniei, prin difuzarea unei dezbateri urmate de celebrul film american "Brokeback Mountain".

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close