Antena 3 CNN Externe Curtea de Apel irakiană a anulat condamnarea la moarte a lui Munaf

Curtea de Apel irakiană a anulat condamnarea la moarte a lui Munaf

Curtea de Apel irakiană a anulat condamnarea la moarte a lui Munaf
01 Mar 2008   •   09:40

Avocaţii lui Mohammad Munaf au anunţat Curtea Supremă a Statelor Unite că magistraţii irakieni au anulat condamnarea la moarte. Potrivit radioului public american, decizia a fost luată deoarece documentele care au stat la baza condamnării sale, nu mai pot fi găsite. Mohammad Munaf fusese condamnat la moarte prin spânzurare, pentru răpirea, în 2005, a trei jurnalişti români.

Avocaţii lui Mohammad Munaf au anunţat Curtea Supremă a Statelor Unite că o instanţa irakiană a anulat condamnarea la moarte a clientului lor. Informaţia a fost transmisă de postul naţional de radio de la Washington. Potrivit sursei citate, decizia de anulare a pedepsei cu moartea a fost luată deoarece documentele care au stat la baza acesteia - o transcriere a mărturiei lui Munaf şi declaraţiile scrise ale martorilor - nu mai pot fi găsite.

Mohammad Munaf, are dublă cetăţenie- americană şi irakiană. El a fost ghid pentru jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia, timp de 55 de zile şi arestat de armata americană, după eliberarea lor, pentru complicitate la răpire.

Judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte prin spânzurare, Munaf a sesizat justiţia americană, pe motiv că nu a beneficiat de un proces echitabil. Curtea de Apel din Washington a considerat, în aprilie anul trecut, că nu are nici o autoritate, întrucât acesta este deţinut de o forţă internaţională şi condamnat de un stat suveran. În decembrie 2007, americanii şi-au revizuit atitudinea şi au acceptat să examineze cazul lui Munaf.

Antena 3

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close