Antena 3 CNN Externe Curtea Penală Internaţională a cerut arestarea preşedintelui Sudanului, acuzat de genocid

Curtea Penală Internaţională a cerut arestarea preşedintelui Sudanului, acuzat de genocid

Curtea Penală Internaţională a cerut arestarea preşedintelui Sudanului, acuzat de genocid
14 Iul 2008   •   23:41

Demonstraţii de amploare în mai multe capitale ale lumii, după ce procurorii Curţii Penale Internaţionale au cerut arestarea preşedintelui Sudanului. Decizia, salutată de mai multe organizaţii şi state occidentale, a stârnit şi îngrijorare. Statele Unite au sporit deja măsurile de securitate la ambasada din Sudan, de teama unei reacţii violente a autorităţilor de la Khartoum.

Preşedintele sudanez Omar Hassan al-Bashir este acuzat de crime împotriva umanităţii şi crime de război, comise în provincia Darfur. În documentul de acuzare se arată că liderul de la Khartoum a comis, prin intermediul altor persoane, acte de genocid împotriva grupurilor etnice din regiunea din sudul ţării.

Autorităţile din Sudan au anunţat însă că nu recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale. Decizia procurorilor de la Haga a stârnit reacţii puternice în rândul comunităţilor de sudanezi refugiaţi în statele europene. Sute de oameni au ieşit în stradă, pentru a saluta măsurile luate împotriva liderului de la Khartoum. Şi în capitala Sudanului au avut loc demonstraţii, însă în favoarea preşedintelui. De teama unor reacţii virulente ale regimului de la Khartoum, Statele Unite au sporit măsurile de securitate la ambasadă. Forţa ONU-Uniunea Africană a anunţat că va evacua o parte din personalul din Darfur, păstrând doar militarii.

Secretarul general al Naţiunilor Unite a lansat un apel către guvernul sudanez. ?Ne bazăm pe Guvernul din Sudan să asigure siguranţa, securitatea personalului şi proprietăţii ONU, precum şi a personalului din cadrul misiunii umanitare?, a declarat Ban Ki Moon.

Potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, 300.000 de oameni au murit în Darfur, în ultimii cinci ani, iar peste două milioane au fugit din ţară. Al-Bashir deţine controlul absolut în Sudan. Este preşedintele statului, este preşedintele Partidului Congresului Naţional, este liderul Consiliului de securitate, este comandantul forţelor armate, iar cei 26 de guvernatori ai statului îi sunt subordonaţi.

Antena 3

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close