Antena 3 CNN Externe Cutremur în Turcia şi Siria | Bilanţul total al deceselor a ajuns la 25.000 | Trenuri pline cu ajutoare pleacă din România către Turcia

Cutremur în Turcia şi Siria | Bilanţul total al deceselor a ajuns la 25.000 | Trenuri pline cu ajutoare pleacă din România către Turcia

Salvatorii din Turcia au scos două femei în viață din ruinele clădirilor prăbușite, după ce au rămas blocate acolo timp de 122 de ore, au anunțat astăzi autoritățile. Între timp, bilanțul victimelor a ajuns la 25.000 de morți.

de Alin Tarnovschi    |    11 Feb 2023   •   21:20

Update 21:20. Trenuri pline cu ajutoare pleacă din România către Turcia. Raed Arafat: "Totul este plătit de Comisia Europeană"

Comisia Europeană a trimis României o solicitare prin Mecanismul European de Protecție Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziție Republicii Turce, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilitățile ce revin țării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt).

"Primul tren include 1.200 de corturi, cele 8.000 de paturi, 2.200 de saltele, 4.800 de perne, 9.600 de feţe de pernă, 4.800 de aşternuturi şi alte materiale, urmând ca diferența până la 2.000 de corturi să plece cu trenul ce este încărcat acum, în spatele nostru.

Vreau să subliniez efortul major făcut de colegii noştri de la IGSU pentru că dacă nu aveam IGSU să se implice şi în implementarea proiectului rescEU, dar şi în operațiunea de încărcare din seara de ieri şi astăzi, trenul acesta poate că pleca după 2-3 zile şi nu acum. Suntem alături de populaţia din Turcia şi încercăm să facem tot posibilul pentru că ne dăm seama că aceste materiale sunt extrem de necesare şi trebuie să ajungă foarte rapid", a explicat Raed Arafat.

Update 21:00. Imagini cutremurătoare din Turcia. Trei orașe au fost transformate în cimitire | Oamenii sunt îngropaţi în saci, în gropi comune

Autoritățile din Turcia nu mai au unde să îngroape victimele celor 2 cutremure. Echipa Antena 3 CNN a surprins imagini incredibile. Orașe întregi sunt transformate în cimitire, iar cadavrele sunt puse în saci și aruncate în gropi comune. Atenție, urmează imagini şi informaţii cu un puternic impact emoțional!

Update 19:00. Familie de cinci persoane, găsită în viaţă sub casa prăbușită, la cinci zile de la cutremur, în Turcia

Media raportează și alte salvări miraculoase astăzi, inclusiv o fetiță de șapte ani care a fost scoasă dintre dărâmături în provincia Hatay după aproape 132 de ore de la seism.

La cinci zile de la cutremurul devastator de 7,8 grade care a lovit Turcia și Siria, echipele se grăbesc să salveze victimele care ar putea fi încă în viață sub dărâmături, un ofițer de legătură al ONU din Turcia avertizând că se "apropie de sfârșitul ferestrei de căutare și salvare", notează CNN.

Familia ar fi supraviețuit în casa lor prăbușită, situată în apropierea epicentrului cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade.

Update 17:00 Proprietarul complexului imobiliar, care s-a prăbușit în urma cutremurului din Turcia, a încercat să fugă din ţară. Cum a fost prins

Proprietarul complexului imobiliar, care s-a prăbușit complet în doar câteva secunde în urma cutremurului devastator din Turcia, a fost arestat pe aeroportul din Istanbul, în timp ce încerca să fugă din ţară.

La momentul arestării avea asupra sa o sumă mare de bani și, potrivit anchetatorilor, urma să ajungă în Muntenegru.

Complexul, promovat drept un "colț de rai", a fost distrus în totalitate și se crede că are mai mult de 1.000 de oameni încă îngropați sub moloz.

Update 16:10: România acordă asistenţă internațională în zonele afectate de cutremure din Turcia şi Siria

Update 16:00: Cele mai sumbre estimări au devenit realitate: 25.000 de morți în cutremure

Update 12:00 Bilanțul victimelor a depășit 24.150 de morți în sudul Turciei și nord-vestul Siriei, la o zi după ce președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că autoritățile ar fi trebuit să reacționeze mai repede la cutremurul uriaș de luni, notează Reuters.

Una dintre femeile salvate, Menekse Tabak, în vârstă de 70 de ani, a fost înfășurată într-o pătură în timp ce salvatorii o transportau către o ambulanță care o aștepta în provincia Kahramanmaras, potrivit imaginilor împărtășite de Anadolu.

Cealaltă femeie, în vârstă de 55 de ani, identificată ca Masallah Cicek, a fost scoasă dintre dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul Turciei.

67 de persoane au fost scoase „cu ghearele” de sub ruine în ultimele 24 de ore, a declarat peste noapte vicepreședintele turc Fuat Oktay reporterilor, în cadrul unor eforturi care au atras 31.000 de salvatori în întreaga regiune afectată, potrivit Mediafax.

Aproximativ 80.000 de persoane erau tratate în spitale, în timp ce 1,05 milioane de persoane rămase fără adăpost, după cel mai puternic cutremur în Turcia şi Siria din ultimii 1000 de ani, se înghesuiau în adăposturi temporare, a adăugat el.

Cutremurul de luni, cu magnitudinea de 7,8 grade, însoțit de mai multe replici puternice în Turcia și Siria, este al șaptelea cel mai mortal dezastru natural din acest secol, depășind cutremurul și tsunamiul din Japonia din 2011 și apropiindu-se de cele 31.000 de persoane ucise de un cutremur în Iran, în 2003.

Un cutremur la fel de puternic produs în nord-vestul Turciei în 1999 a făcut peste 17.000 de morți.

Numărul deceselor în Turcia a crescut sâmbătă la 20.665, a anunțat agenția de gestionare a dezastrelor. În Siria, peste 3.500 de persoane au fost ucise. Multe altele rămân sub dărâmături.

Cutremur în Turcia şi Siria, 10 februarie 2023Bilanțul total al deceselor a trecut de 23.000

Cutremur în Turcia şi Siria, 9 februarie 2023 Peste 20.000 de morți,  confirmați în urma cutremurelor | Salvatorii rămân optimişti şi continuă misiunile de căutare

Cutremur în Turcia şi Siria, 8 februarie 2023 Bilanțul victimelor depășește 12.000 de morți și 58.000 de răniți

Cutremur în Turcia şi Siria, 7 februarie 2023 Orele critice pentru găsirea supraviețuitorilor se scurg

Cutremur în Turcia şi Siria, 6 februarie 2023 | Două seisme devastatoare și 150 de replici 

×
Subiecte în articol: Cutremur în Turcia şi Siria
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close