Antena 3 CNN Externe Cutremur în Turcia şi Siria | Peste 20.000 de morți confirmați în urma cutremurelor | Salvatorii rămân optimişti şi continuă misiunile de căutare

Cutremur în Turcia şi Siria | Peste 20.000 de morți confirmați în urma cutremurelor | Salvatorii rămân optimişti şi continuă misiunile de căutare

Au trecut deja peste 72 de ore de la cutremurul care a devastat Turcia și Siria, iar șansele de a găsi supraviețuitori sub dărâmături au scăzut dramatic.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Feb 2023   •   23:50

Update 23:40: Peste 20.000 de morți confirmați în urma cutremurelor din Turcia

Perioada crucială de 72 de ore - în care oamenii au cele mai mari șanse de a fi găsiți în viață - a trecut, dar un salvator spune că încă mai există speranța că vor fi găsiți mai mulți supraviețuitori.

Între timp, au fost confirmați peste 20.000 de morți, potrivit Sky News. Peste 20.000 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în urma cutremurului devastator care a lovit luni Turcia și Siria.

Numărul total al persoanelor înregistrate ca fiind ucise este de cel puțin 20.511, dintre care 17.134 în Turcia și 3.377 în țara vecină devastată și de război.

Update 22:30. Copil de trei ani, salvat de pompierii moldoveni la 72 de ore de la cutremurul devastator din Turcia

Republica Moldova a trimis în Turcia un convoi de maşini împreună cu o echipă de căutare-salvare, iar pompierii moldoveni au reuşit să scoată un copil de trei ani de sub dărâmături la peste 75 de ore de la producerea cutremurului.

Update 20:30: Imagine devastatoare din Turcia cu tricoul footbalistului  Alex Maxim 

Alex Maxim, jucător român la Gaziantep, a scăpat ca prin minune de cutremurul din Turcia

Pe Futbol Arena a apărut o fotografie din ruinele din Turcia, iar printre dărâmături a fost găsit și tricoul lui Alex Maxim de la Gaziantep. 

Din fericire fotbalistul român nu se afla în Turcia la momentul producerii cutremurelor, ci în Germania, profitând de zilele libere avute de la club.

Update 19:30: Cea mai recentă salvare spectaculoasă în Siria. Copil de 3 ani scos din ruinele, familia lui a murit

Echipele de salvare au reușit să-l scoată, la lumina lanternei, pe Tariq Haidar, un băiețel de 3 ani, dintre dărâmături, la aproximativ 42 de ore după cutremurul din orașul sirian Jandaris. Familia sa nu a putut fi salvată.

Rămas orfan în urma cutremurului care a lovit Siria și Turcia în toiul nopții de luni spre marți, Haidar a fost dus la un spital unde medicii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul stâng. Ei încearcă să îi salveze dreptul.

"De îndată ce s-a trezit și ne-a văzut, a întrebat: "Unde este Miral?". Noi am întrebat: "Cine este Miral?". El a spus: "Sora mea, dormea lângă mine, dar nu-mi răspundea"", a declarat Malek Qasida, asistent medical.

"L-au scos pe tatăl său și pe doi dintre frații săi înaintea lui, morți", a adăugat Qasida, potrivit Reuters.

Update 18:30: Imagini dramatice de la operaţiunile de salvare din Turcia | Economia ţării este în pericol, iar guvernul este copleşit de numărul uriaş de decese şi victime

Bilanțul morților în Turcia și Siria a depășit 19.000 de persoane. Seismele fac ca eforturile de salvare să fie și mai dificile și mai periculoase, când echipele de salvare se află în clădirile șubrezite.

Chiar şi aşa salvatorii nu renunţă. Şi astăzi, în tot acel dezastru umanitar, s-au întâmplat şi miracole.

Update 17:30: 16 bebeluşi scoși din dărâmături au fost duși în Ankara cu avionul președintelui Recep Tayyip Erdogan

Șaisprezece bebeluși găsiți singuri în urma dezastrului au fost transportați în siguranță în capitala Turciei, Ankara, la bordul avionului președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit Sky News.

Bebelușii care au fost găsiți singuri în urma cutremurului care a făcut mii de victime în Turcia și Siria au fost transportați cu avionul în capitala turcă, Ankara.

Imaginile emoționante au fost postate pe conturile guvernamentale de Twitter. 16 bebeluși au fost văzuți în brațele salvatorilor, strânși în brațe, la bordul avionului președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Ministrul turc al familiilor, Derya Yanik, a declarat că micuții au fost transportați în siguranță din orașul Kahramanmara și că sunt într-o stare de sănătate „foarte bună”.

Update 16:30: Aproape 650 de replici după cele două cutremure de luni. Bilanțul a depășit 19.000 de morți

Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia, AHAD, a declarat că aproape 650 de replici au fost înregistrate de la cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,6 grade care au avut loc luni. Bilanțul morților în Turcia și Siria a depășit 19.000 de persoane.

Seismele fac ca eforturile de salvare să fie și mai dificile și mai periculoase, când echipele se află în clădirile șubrezite, relatează The Guardian.

Replicile sunt cutremure mai mici care vin după un seism mai mare, în aceeași zonă, pe măsură ce scoarța terestră deplasată se reglează după șocul principal.

Update 16:00: Imagini greu de privit: Oamenii stau în genunchi lângă ruine, se roagă şi strigă după supravieţuitori | Corespondenţă Antena 3 CNN din Turcia

Update 14:19 Un convoi cu ajutoare al Națiunilor Unite a intrat joi din Turcia în nord-vestul Siriei pentru prima dată de la cutremurul de luni, pentru a aduce sprijin internațional într-o regiune afectată de ani de conflict și de o criză umanitară acută, scrie CNN.

Biroul Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a declarat că convoiul, format din șase camioane care transportau articole pentru adăposturi și produse nealimentare, a trecut prin punctul de trecere Bab Al Hawa - singurul coridor de ajutor umanitar dintre Turcia și Siria.

"Operațiunea de ajutor transfrontalier a ONU a fost restabilită astăzi. Ne simțim ușurați că putem ajunge la oamenii din nord-vestul Siriei în acest moment de urgență. Sperăm ca această operațiune să continue, deoarece este o linie de salvare umanitară și singurul canal scalabil", a declarat Sanjana Quazi, șefa OCHA Türkiye.

Aproximativ 4,1 milioane de persoane depind deja de ajutorul umanitar în nord-vestul Siriei, aflat în cea mai mare parte sub controlul rebelilor.

Un înalt oficial umanitar a declarat anterior pentru CNN că eforturile de a ajuta oamenii din regiunile afectate de cutremur din Siria au fost "incredibil de dificile", deoarece punctele de trecere de-a lungul graniței au fost distruse din cauza dezastrului.

"În plus, în Siria, acest lucru se întâmplă în mijlocul unei zone de conflict", a declarat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați.

Update 13:27 Bilanţul actualizat al tragediei dinTurcia şi Siria indică 17.176 de morţi.

În Turcia s-a ajuns la 14.014 de decese, iar în Siria la 3.162.

Update 11:29 După zeci de ore de la tragedie, salvatorii încă fac minuni. Au reușit să salveze un bebeluș care a stat 68 de ore sub dărâmături, dar și o femeie însărcinată în luna a noua, care aștepta de 70 de ore să fie salvată. Într-o localitate din provincia Hatay, bebelușul a fost scos în viață, de sub ruine, după 68 de ore. O minune a făcut ca localnicii să-l audă pe cel mic plângând de sub dărâmături. Bebelușul a fost dus imediat la spital, însă deocamdată nu se știe dacă părinții lui au supraviețuit sau nu. 

Ore întregi s-au chinuit echipele de salvare turce să o salveze de sub dărâmături şi pe Zübeyde, o fetiţă de 8 ani din Kahran Maraş. Intervenţia a început în toiul nopţii şi abia dimineaţă au reuşit să o scoată pe copilă de sub ruinele care în urmă cu trei zile i-au fost casă. 

Update 11:00 Echipa Antena 3 CNN a ajuns în Gaziantep, un oraş cu 2 milioane de locuitori, situat la doar 33 de kilometri de epicentrul seismului care a lovit luni Turcia.

Şi în Gaziantep salvatorii încă se luptă să scoată oameni vii din ruine. Din păcate, cu fiecare oră care trece, șansele ca supraviețuitori să mai fie găsiți sunt din ce în ce mai mici. Se închide fereastra aceea până la când, până când speranța de a găsi pe cineva în viață mai există, spun experții.

Chiar și așa, salvatorii, pompierii, cei care lucrează în construcții, încearcă să ajungă la aceste victime.

Foarte mulți oameni și-au petrecut nopțile în mașini, dormind. în parcări. S-au instalat niște corturi de către tot felul de organizații, însă nu sunt încălzite, iar noaptea trecută au fost minus 5 grade la Gaziantep.

Sunt oameni care nu au unde să stea, efectiv mor de frig în mașini dacă nu se intervine. Nu sunt corturi de campanie, nu sunt zone unde refugiații sinistrații să se adune.

De partea cealaltă sunt foarte mulți voluntari, fără de care numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. Cel puțin în Antakya și în Adana, pe unde a ajuns echipa Antena 3 CNN găseai pe cineva care să-ți aducă o sticlă cu apă, să-ți aducă o bucată de pâine, să aibă grijă de tine.

Ceea ce ar fi trebuit să facă autoritățile turce fac mult mai bine privații, patroni de marketuri, de restaurante... Veneau cu cutii de napolitane, pâine, apă, ciorbă - fiecare ce ce avea - și împărțea când te vedea că ești salvator sau sinistrat. Cel puțin în zonele acestea în care am ajuns, lumea avea măcar ce să mănânce.

Nu există însă pături, nu există spații de dormit, nu există acces la electricitate sau la comunicații. Și asta este marea problemă, pentru că se intervine foarte greu și pentru că salvatorii nu pot comunica unii cu alții în mare parte din regiunile afectate de cutremur.

Update 10:15 - Bilanţul total al morţilor a ajuns la 16.035. În Turcia - 12.873 şi în Siria - 3.162.

Update 09:20 - Salvatorii români aflaţi în Turcia au reuşit să scoată de sub dărâmături, până în prezent, patru persoane, printre care şi un adolescent de 16 ani.

Totul a fost posibil după ce echipele de salvatori din România au săpat, timp de 20 de ore, un tunel pentru a ajunge la adolescent, acesta fiind conștient și cooperant. 

Tânărul era blocat sub dărâmături în orașul Antakya, iar salvatorii români au săpat un tunel pentru a ajunge la el. Cu ajutorul unui excavator, care a susținut partea superioară a construcției ca să nu se prăbușească, echipa a reușit să ajungă la victimă. 

"Misiunea echipei de salvatori români în Turcia, continuă! Patru persoane salvate de echipa mixtă de sprijin din România!

Update 08:39 - Cel mai nou bilanţ au autorităţilor indică 15.865 de decese -12.873 în Turcia şi 2.992 în Siria. transmite CNN. 
 
Update 08:25 - Salvatorii români aflaţi în Turcia au reuşit să scoată de sub dărâmături, până în prezent, patru persoane, printre care şi un adolescent de 16 ani.

''În dimineaţa zilei de ieri (n.r. - miercuri), în zona de intervenţie indicată de autorităţile turce, salvatorii români au identificat o persoană conştientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenţie, în site-ul de acţiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbuşite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susţine partea superioară a construcţiei, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă'', arată IGSU joi, pe pagina de Facebook.

Pe parcursul nopţii, la indicaţia autorităţilor turce, echipa din România a mai desfăşurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite.

''Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viaţă'', precizează IGSU.

În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru executarea unei operaţiuni de căutare.

În acest site sunt deja echipe de intervenţie locale şi o macara de mare tonaj, dar autorităţile turce au solicitat sprijin, menţionează sursa citată.

***
La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin. 

Update 07:40 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apărat răspunsul guvernului său la cele două cutremure catastrofale, afirmând că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului. Cel puțin 15.000 de persoane au murit în Turcia și în nordul Siriei, scrie CNN.

Criticii au susținut că răspunsul serviciilor de urgență a fost prea lent și că guvernul a fost slab pregătit. Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situația este acum "sub control".

Liderul principalului partid de opoziție din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de acord. "Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, acela este Erdogan", a spus el.

Președintele a respins acuzația și a declarat că este nevoie de unitate în urma dezastrului: "Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfășoare campanii negative în interes politic", a declarat el reporterilor din Hatay.

Mii de supraviețuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranța dispare pentru mulți dintre cei prinși sub dărâmături.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că supraviețuitorii ar putea fi puternic afectați de temperaturile scăzute.

"Avem o mulțime de oameni care au supraviețuit în aer liber, în condiții din ce în ce mai rele și îngrozitoare", a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenție în caz de cutremur al OMS.

"Suntem în pericol de a asista la un dezastru secundar care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul inițial dacă nu ne mișcăm în același ritm și cu aceeași intensitate cu care o facem în ceea ce privește căutarea și salvarea."

În Siria, țară vecină, eforturile de ajutorare au fost complicate de anii de conflict care au distrus infrastructura.

Punctul de trecere Bab al-Hawa dintre Turcia și Siria a fost închis de la cutremur, deoarece drumurile au fost grav avariate.

În timp ce un oficial de rang înalt al ONU a declarat că drumul ar putea fi accesibil în curând, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a confirmat că țara lucrează pentru a deschide alte două treceri de frontieră pentru a ajuta la intrarea ajutoarelor în țară.

"Există unele dificultăți în ceea ce privește ajutoarele Turciei și ale comunității internaționale care ajung în Siria. Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două treceri de frontieră", a declarat el.

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistență din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât și în cele controlate de rebeli.

Peste 1 500 de persoane au murit numai în provincia Idlib, iar un consilier al președintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că sancțiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.

"Nu avem suficiente buldozere, nu avem suficiente macarale, nu avem suficient petrol din cauza sancțiunilor europene și americane", a declarat Bouthaina Shabban.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că numărul oamenilor afectaţi de cutremr în Turcia şi Siria ar putea fi de peste 23 milioane.

Echipajele de intervenție au intensificat căutările și speră să mai găsească oameni în viață.

Sunt probleme însă și din cauza vremii. Temperaturile sunt extrem de scăzute în regiune. Operațiunile de salvare sunt unele dramatice. Oamenii sapă cu mâinile goale ca să-şi scoată de sub dărâmături semenii.

Sunt imagini greu de privit surprinse de echipa Antena 3 CNN, aflat acum în Turcia.

Vedem locuri improvizate, tabere de sinistrați.Vedem oamenii care nu au unde să stea și furia lor este îndreptățită către autorități. Voluntarii, forțele de intervenție vor să ajute cât mai mult. Există totuși o lipsă de coordonare și se întâmplă lucrul acesta și pentru că nu există comunicație, internetul este foarte slab. Comunicațiile sunt o mare problemă și blocajele rutiere din cauza TIR-urilor.

Din dorința de a face bine se ajunge să se facă rău. Se trimit foarte multe TIR-uri cu ajutoare, cu utilaje și se blochează traficul timp de ore întregi, astfel încât nu pot înainta nici măcar ambulanțele pentru a duce răniții către zonele mai sigure.

Cutremur în Turcia şi Siria, 8 februarie 2023 | Bilanțul victimelor depășește 12.000 de morți și 58.000 de răniți

Cutremur în Turcia şi Siria, 7 februarie 2023 Orele critice pentru găsirea supraviețuitorilor se scurg

Cutremur în Turcia şi Siria, 6 februarie 2023 | Două seisme devastatoare și 150 de replici 

×
Subiecte în articol: Cutremur în Turcia şi Siria
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close