Antena 3 CNN Externe Dalai Lama ameninţă cu demisia din fruntea guvernului tibetan dacă violenţele vor continua

Dalai Lama ameninţă cu demisia din fruntea guvernului tibetan dacă violenţele vor continua

Dalai Lama ameninţă cu demisia din fruntea guvernului tibetan dacă violenţele vor continua
14 Apr 2008   •   09:18

Dalai Lama anunţă că va demisiiona din fruntea guvernului tibetan în exil, dacă violenţele din Tibet vor scăpa de sub control. Declaraţia a fost făcută de liderul spiritual budist, în cadrul unei conferinţe organizate Seattle, SUA. Între timp, în Tibet, au fost arestaţi 9 călugări budişti, acuzaţi că au plănuit un atac cu bombă asupra clădirii guvernamentale, din provincia chineză.

?Dacă violenţele scapă de sub control, atunci singura mea opţiune este să demisionez?, spune Dalai Lama.

Totuşi, Dalai Lama a calmat spiritele spunând că nu intenţionează să abandoneze credincioşii budişti, retrăgându-se ca lider spiritual.

Intenţia de a demisiona survine la scurt timp după ce Guvernul chinez l-a acuzat pe Dalai Lama că a orchestrat protestele violente din Tibet.

Liderul spiritual budist neagă aceste acuzaţii şi spune că nu doreşte altceva decât rezolvarea, pe cale paşnică, a conflictelor dintre chinezi şi tibetani. Totodată, Dalai Lama a reîntărit afirmaţiile potrivit cărora nu susţine boicotarea Jocurilor Olimpice din China din 2008.

Dalai Lama se află într-un turneu de două săptămâni în SUA. Între timp, ciocnirile continuă în Tibet, 9 călugări budişti fiind arestaţi, duminiică. Aceştia sunt acuzaţi că, pe 23 martie 2008, au pus la cale un atac cu bombă asupra clădirii guvernului local. Acesta este prima explozie cu bombă raportată de chinezi, după debutul protestelor violente de la 10 martie, când peste 100 de tibetani au murit în timpul confruntărilor cu armata chineză.

Antena3.ro

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close