Antena 3 CNN Externe De ce a cedat Sofia? Bulgaria a devenit principalul exportator de electricitate către Kosovo

De ce a cedat Sofia? Bulgaria a devenit principalul exportator de electricitate către Kosovo

De ce a cedat Sofia? Bulgaria a devenit principalul exportator de electricitate către Kosovo
20 Feb 2008   •   12:12

Bulgaria a devenit peste noapte cel mai important exportator de electricitate către Kosovo. Conform presei sârbe, Kosovo aduce deja din Bulgaria două treimi din necesarul de importuri. Deşi anunţase iniţial că nu va recunoaşte independenţa Kosovo, Sofia şi-a schimbat rapid declaraţiile. După ce a primit oferte din Kosovo pentru asigurarea necesarului de curent electric şi pentru refacerea infrastructurii, Bulgaria a dat de înţeles că, din raţiuni economice, va recunoaşte independenţa provinciei în viitorul apropiat.

Principala temere a Bulgariei era dată de faptul că actualul coridor de transport al energiei către Kosovo trece prin Serbia. Numai că, deşi nu recunoaşte independenţa provinciei, Serbia a anunţat că nu intenţionează pentru moment să întrerupă furnizarea energiei către Kosovo.

Motivul e simplu. Dacă ar face acest lucru, o eventuală încetare a activităţii liniei Nish-Kosovo ar provoca un colaps energetic în zona Balcanilor. Prima consecinţă ar fi că Macedonia şi Grecia ar rămâne fără curent electric.

Necesarul energetic al Kosovo se ridică la 20 de milioane kW/h, în timp ce producţia internă nu depăşeşte 12-13 milioane kW/h.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close