Antena 3 CNN Externe De frica schimbărilor climatice, Maldive cumpără o ţară

De frica schimbărilor climatice, Maldive cumpără o ţară

De frica schimbărilor climatice, Maldive cumpără o ţară
10 Noi 2008   •   12:27

Lanţul de insule şi corali din Maldive ar putea dispărea sub valuri dacă nivelul mării, influenţat de schimbările climatice, va continua să crească. Din acest motiv, autorităţile statului Maldive vor investi fondurile strânse din turism în achiziţionarea unei noi ţări. Trebuie să se asigure că cei 300.000 de locuitori ai Maldivelor nu vor fi transformaţi în refugiaţi în viitorul apropiat.
Potivit publicaţiei "Guardian", reprezentanţii ONU au anunţat că din cauza încălzirii globale, nivelul mării va creşte cu 59 de centimetri până în 2100. Asta în condiţiile în care majoritatea insulelor din Maldive sunt cu numai 1,5 metri deasupra nivelului apelor. Preşedintele Maldivelor, Mohamed Nasheed, susţine că şi o creştere mică a nivelului mărilor poate duce la inundarea arhipelagului.
"Nu putem face nimic pentru a opri schimbările climatice aşa că vom cumpăra pământ în altă parte. Este o poliţă de asigurare pentru cel mai îngrozitor scenariu posibil. La urma urmei, Israelul a cupărat pământ în Palestina", a adăugat Nasheed.
Datorită turismului, statul maldive este unul dintre cele mai bogate din Asia de Sud cu venituri anulale de 4.600 de dolari pe cap de locuitor. Sri Lanka, India şi Australia sunt ţările vizate pentru cumpărarea de teren datorită climatului şi culturii similare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close