Antena 3 CNN Externe Democraţii americani au cerut o anchetă la CIA

Democraţii americani au cerut o anchetă la CIA

Democraţii americani au cerut o anchetă la CIA
08 Dec 2007   •   20:12

Congresmenii democraţi au cerut Departamentului de Justiţie să declanşeze o anchetă, după ce CIA a recunoscut că a distrus mai multe casete pe care au fost înregistrate interogatoriile suspecţilor de terorism. Mai mult, politicienii au acuzat administraţia americană că încearcă să muşamalizeze acest caz.

Democraţii acuză CIA de încălcarea legii, iar administraţia americană - de ascundere a informaţiilor în acest caz. Agenţia americană de informaţii a provocat noi controverse după ce a recunoscut că a filmat interogatoriile suspecţilor de terorism şi că a distrus casetele. CIA susţine că a vrut să protejeze identitatea agenţilor săi. Lucru contestat însă de asociaţiile internaţionale pentru drepturile omului.

„Ştim că aceste casete au fost înregistrate într-o perioadă în care CIA folosea tehnici dure, precum simularea înecului. O tehnică pe care mai mulţi senatori republicani, printre alţii, au declarat-o acum ilegală. Pare că CIA s-a implicat în distrugerea unor dovezi, iar acest lucru este îngrijorător.”, a declarat Jennifer Daskal, consilier al Human Rights Watch.

Criticii CIA susţin că înregistrările au fost distruse, iar agenţii ar fi folosit tehnici care ar fi putut fi considerate drept acte de tortură în timpul interogatoriilor suspecţilor de terorism. Organizaţiile pentru drepturile omului au protestat în repetate rânduri şi într-un mod extrem de dur faţă de tehnicile practicate de CIA. În mijlocul scandalului, preşedintele George W. Bush a declarat doar că nu îşi aminteşte să fi fost informat despre înregistrările distruse.

Antena 3

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close