Antena 3 CNN Externe Demonstraţii în Europa împotriva prezenţei chineze în Tibet

Demonstraţii în Europa împotriva prezenţei chineze în Tibet

Demonstraţii în Europa împotriva prezenţei chineze în Tibet
16 Mar 2008   •   19:10

Noi demonstraţii au fost organizate în mai multe oraşe din lumea întreagă, împotriva prezenţei chineze în Tibet. La Haga, protestatarii au încercat chiar să ia cu asalt Ambasada Chinei. În acelaşi timp, noi incidente violente au izbucnit duminică, într-o provincie din sud-vestul Chinei. Cel puţin şapte tibetani au fost ucişi de poliţie.

Peste 200 de tibetani şi susţinători ai lor s-au adunat în capitala Belgiei, pentru a cere comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra Chinei, în urma violenţelor înregistrate în capitala Tibetului. În timpul demonstraţiei, clădirea Ambasadei Chinei la Bruxelles a fost vandalizată. Mai mulţi protestatari au încercat să arboreze steagul tibetan deasupra intrării. Şi Ambasada Chinei la Haga a fost atacată de protestatari. O parte a gardului care împrejmuieşte clădirea a fost distrus.

Liderul spiritual tibetan a cerut comunităţii internaţionale să ancheteze înăbuşirea violente a protestelor din capitala Tibetului. Dalai Lama a criticat regimul de teroare impus de Beijing. ?Indiferent dacă autorităţile chineze recunosc sau nu, există o problemă. Problema o reprezintă o naţiune cu o bogată moştenire culturală care se află în pericol?, a spus acesta.

Poliţia şi trupele militare chineze continuă să patruleze pe străzile din Lhasa. Forţele de securitate au efectuat percheziţii în sute de case. Autorităţile le-au dat un ultimatum celor responsabili de proteste, de a se preda, pentru a evita o pedeapsă aspră.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close