Antena 3 CNN Externe Descoperire revoluţionară: secretele enzimei care produce cancerul

Descoperire revoluţionară: secretele enzimei care produce cancerul

Descoperire revoluţionară: secretele enzimei care produce cancerul
01 Sep 2008   •   14:17

Oamenii de ştiinţă au reusit să dezvăluie o mare parte din secretele telomerazei, enzima care ajută la producerea şi înmulţirea necontrolată a celulelor canceroase. Descoperirile făcute pot duce la crearea unui medicament capabil să trateze toate formele bolii care ucide o persoană la fiecare patru minute.

Liz Baker, de la ?Charity Cancer Research? din Marea Britanie a declarat publicaţiei ?Daily Mail? că descoperirile făcute joacă un rol esenţial în înţelegerea felului în care acţionează enzima. ?Descoperirile de acest fel îi pot ajuta pe cercetători să creeze un medicament care să blocheze rolul telomerazei şi care ar putea fi folosit pentru tratarea multor forme de cancer.? a spus aceasta. Cercetătorii institutului ?Wistar? din Philadelphia au reuşit să descifreze structura unei părţi esenţiale a telomerazei. În celulele sănătoase, această enzimă nu este activă, iar celulele se pot înmulţi numai de câteva ori şi apoi mor. Insă, în cazul tumorilor, telomeraza este activă şi ajută celulele să se înmulţească necontrolat şi, în consecinţă, să conducă la formarea tumorilor.

Descoperire unui astfel de medicament ar însemna ca tratamentul cancerului să nu mai aibă efecte secundare, precum greaţa, căderea părului şi durerile. Doctorul Emmanuel Skordalakes, iniţiatorul studiului, susţine că descoperirile făcute sunt de o importanţă majoră.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close