Antena 3 CNN Externe Dimitri Medvedev, noul lider de la Kremlin. Vladimir Putin va fi investit premier

Dimitri Medvedev, noul lider de la Kremlin. Vladimir Putin va fi investit premier

Dimitri Medvedev, noul lider de la Kremlin. Vladimir Putin va fi investit premier
07 Mai 2008   •   08:33

Rusia are un nou preşedinte, în persoana lui Dimitri Medvedev, succesorul lui Vladimir Putin. Vladimir Putin i-a predat puterea preşedintelui ales, Medvedev, după aproape 9 ani de mandat. Ceremonia de predare a ştafetei a început în jurul orei 11, la Moscova. Ritualul este unul strict. Dmitri Medvedev, noul preşedinte ales al Rusiei, a intrat pe poarta principală de la Kremlin, denumită Poarta Mântuitorului, împreună cu preşedintele în exerciţiu. Putin a ţinut apoi un duscurs în care le trasmitea ruşilor că ţara trebuie să-şi păstreze locul printre marile puteri mondiale.

Putin a spus că intenţionează să colaboreze îndeaproape cu noul preşedinte.

Cei doi au fost întâmpinaţi de fanfară. Drapelul Rusiei, Constituţia şi însemnele prezidenţiale au străbătut mai multe săli din palatul prezidenţial. Medvedev a rostit jurămânul în prezenţa preşedintelui Curţii Constituţionale şi al Dumei de stat.

IMAGINI DE LA INVESTIREA LUI MEDVEDEV ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL RUSIEI


Jurământul rostit de preşedinte conţine 33 de cuvinte, prin care viitorul şef al statului se leagă solemn să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor, Constituţia şi Suveranitatea ţării.

Apoi, Preşedintele Curţii Constitutionale l-a proclamat preşedinte şi i-a înmânat simbolurile prezidenţiale. Imnul a fost intonat în Sala Andreevsky, iar la reşedinţa prezidenţială e arborat steagul cu vulturul bicefal.

30 de salve de tun au răsunat la Moscova, iar Medvedev a asistat la parada gărzii prezidenţiale.

După rostirea jurământului, preşedintele Dimitri Medvedev a ţinut un discurs în care a spus că este mândru să fie noul lider de la Kremlin. Medvedev i-a mulţumit pentru sprijin fostului preşedinte, Vladimir Putina şi a declarat că are încredere în puterea Rusiei. "Trebuie să ne dezvoltăm în continuare folosindu-ne de ceea ce avem mai bun pentru a ne proteja cetăţenii", a precizat preşedintele Rusiei.

"Respectarea legii este o garanţie pentru toate garanţiile viitoare ale Rusiei", a declarat Medvedev, asigurându-i pe cetăţeni că va face tot posibilul pentru ca libertăţile şi drepturile ruşilor să fie respectate.

"Voi munci pentru prosperitatea mamei mele Rusia", şi-a încheiat Medvedev discursul.

După ceremonie, Patriarhul Alexei al 2-lea s-a rugat într-o biserică de la Kremlin pentru noul preşedinte.

La întreaga ceremonie de învestire au participat 2.400 de persoane, printre care şi guvernatorii celor şapte regiuni ale Rusiei, eroii Rusiei, Cavalerii Ordinului Merite Deosebite faţă de Patrie, şi ambasadorii tuturor statelor care au misune diplomatică la Moscova.

De îndată ce a preluat ştafeta, Medvedev l-a propus ca prim-ministru pe fostul lider de la Kremlin, Vladimir Putin. Acesta va fi investit, la rândul său, în funcţie joi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close