Antena 3 CNN Externe Din cauza discriminării, rromii din Europa trăiesc cu 10 ani mai puţin decât alte etnii

Din cauza discriminării, rromii din Europa trăiesc cu 10 ani mai puţin decât alte etnii

Din cauza discriminării, rromii din Europa trăiesc cu 10 ani mai puţin decât alte etnii
25 Iun 2008   •   12:15

România face progrese în combaterea discriminării, dar mai are încă probleme cu integrarea romilor - arată raportul Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale. Documentul relevă că, in statele Uniunii Europene, romii continuă să fie grupul etnic cel mai supus discriminării în domenii ca locuinţele şi educaţia.

Raportul semnalează creşterea numărului de delicte rasiste, antisemite şi de extremă dreapta, dar şi menţinerea discriminării la locul de muncă în ţări ca Belgia şi Irlanda. Cea mai gravă este situaţia romilor care trăiesc de cele mai multe ori în condiţii precare, sunt victimele evacuărilor forţate, iar uneori li se refuză şi asistenţa medicală. Rromii din Europa trăiesc, în medie, cu 10 ani mai puţin decât celelalte etnii.

Documentul se referă şi la situaţia romilor de origine română din Italia, supuşi unui val de evacuări forţate şi expulzări, la care s-au adăugat uneori atacuri şi incendieri ale taberelor.

România apare în raport printre ţările care au elaborat o legislaţie eficientă împotriva discriminării etnice, chiar dacă numărul condamnărilor este încă mic. România este criticată pentru unele forme de discriminare a romilor, dar şi elogiată pentru iniţiativa Ministerului Internelor şi Reformei Administrative de creare a unor posturi speciale pentru rromi şi pentru membrii altor minorităţi etnice.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close