Antena 3 CNN Externe Discuţii despre discuţii. Washingtonul va găzdui negocierile dintre israelieni şi palestinieni

Discuţii despre discuţii. Washingtonul va găzdui negocierile dintre israelieni şi palestinieni

Discuţii despre discuţii. Washingtonul va găzdui negocierile dintre israelieni şi palestinieni
Sursa foto: Foto: AP
29 Iul 2013   •   13:16

Echipele diplomatice israeliene şi palestiniene se îndreaptă spre Washington pentru discuţii preliminarii, menite să revigoreze relaţiile dintre cele două entităţi statale. În ciuda eforturilor internaţionale, atât Israelul, cât şi Palestina, susţin că există încă multe obstacole pentru a se ajunge la o înţelegere finală.

Negociatorul şef al Tel Avivului, Tzipi Livni, a spus luni dimineaţă, când a pleacat spre capitala Statelor Unite ale Americii, că dialogul va fi complex, iar bagajul ei este "plin de precauţie şi speranţă".

De asemenea, reprezentanţii palestinieni se îndreaptă spre Washington după ce guvernul israelian a acceptat unele condiţii şi a eliberat 104 prizonieri palestinieni, unii dintre ei închişi de zeci de ani.

Un comunicat al Departamentului de Stat american, transmitea că Secretarul de Stat, John Kerry, a purtat discuţii cu liderii celor două părţi şi a recomandat ca acestea să trimită reprezentanţi de top la Washington, programate să fie deschise mâine, 30 iulie.

Aceste întâlniri vor fi o "oportunitate de a dezvolta programul de lucru procedural pentru negocierile din următorul interval", se arată în respectivul comunicat, remis ieri, de Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al US State Department.

Discuţii despre discuţii

Israelienii vor fi reprezentaţi de Livni şi Yitzhak Molcho, iar palestinienii îi vor avea în fruntea delegaţiei pe negociatorul şef, Saeb Erekat şi pe Mohammad Shtayyeh.

Nabil Abu Rdaineh, un consilier apropiat al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că Abbas a primit o invitaţie oficială din parte lui Kerry.

Agenţia de ştiri palestiniană, WAFA, îl citează pe  Abu Rdaineh, care spune că primele întâlniri vor avea ca scop dezvoltarea unui program de lucrupentru ambele părţi implicate, pentru a le facilita negocierile din lunile următoare.

De-a lungul anilor, discuţiile dintre palestinieni şi israelieni au suferit începuturi şi poticniri. Acesteau au eşuat total în septembrie 2010, atunci când Israelul a refuzat să oprească amplasarea de noi colonii în Teritoriile Ocupate palestiniene.

"Aşa cum anunţa Secretarul de Stat pe 19 iulie, la Amman (Iordania), israelienii şi palestinienii au ajuns la un acord de bază pentru reluarea negocierilor de pace(...) Întâlnirile din Washington vor marca debutul acestor discuţii", precizeză acelaşi comunicat american.

×
Subiecte în articol: palestina John Kerry
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close